piątek, 4 grudnia 2015

Knedle z czerstwą bułką

Huskové knedliky - przepis z czeskiej kuchni.
  1. Proporcje składników:
    1. mąka (krupczatka) - 30 dag;
    2. 2 duże czerstwe bułki (ok. 160 g) [1];
    3. masło - 50 g;
    4. jajko - 1 szt.;
    5. 1 szklanka zimnego mleka;
    6. drożdże - 10 g;
    7. sól i pieprz - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Pokrojone w kostkę bułki zrumienić na maśle.
    2. Mąkę wsypać do miski, dodać zimne mleko, rozbełtane jajko z drożdżami, osolić, popieprzyć i tak długo mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa (ciasto), która odchodzi od łyżki.
    3. Wsypać do ciasta zrumienioną bułkę, wymieszać, oprószyć mąką, przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić na 20 ÷ 30 minut.
    4. Posyp mąką stolnicę i uformuj na niej gruby wałek z ciasta, który następnie włóż do osolonej, gotującej się wody. Gotuj powoli knedel około 25 minut obracając co jakiś czas drewnianą łyżką.
    5. Po wyjęciu z wody pokrój go na grube plastry. Knedle odsmażane na domowym smalcu ze skwarkami smakują wyśmienicie!
Życzę smacznego! Baltazar.   

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. ad 1. W języku czeskim "czerstwe", znaczy "świeże".

Brak komentarzy: