Bramborové placky - przepis z czeskiej kuchni
- Składniki:
- Ziemniaki - 3 kg;
- Mleko = 1 łyżka;
- Jajka - 2 szt;
- Czosnek - 3 utarte ząbki;
- Kminek - 1 łyżeczka;
- Majeranek - szczypta;
- Mąka - 150 g;
- Sól, pieprz - do smaku;
- Smalec lub olej rzepakowy - do smażenia;
- Boczek wędzony - 20 ÷ 30 dag ?;
- Przygotowanie:
- Obierz ziemniaki, wypłucz. Utrzyj je na drobnej tarce i dobrze odciśnij sok. Do ziemniaków wbij jaja; dodaj czosnek, kminek, majeranek, mąkę, mleko, sól i pieprz wedle uznania (do smaku) i wszystko wymieszaj. Możesz, ale nie musisz dodać do masy pokrojony w drobną kostkę boczek;
- Rozgrzej na patelni tłuszcz i smaż większe placki na złoty kolor z obu stron.
- Upieczony placek zdejmujemy z patelni i osuszamy z tłuszczu na grubym papierowym ręczniku z obu stron.
- Bramborové placky podajemy solo, z gęstą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz