sobota, 5 grudnia 2015

Placki ziemniaczane - Bramborové placky

Bramborové placky - przepis z czeskiej kuchni
  • Składniki:
    • Ziemniaki - 3 kg;
    • Mleko = 1 łyżka;
    • Jajka - 2 szt;
    • Czosnek - 3 utarte ząbki;
    • Kminek - 1 łyżeczka;
    • Majeranek - szczypta;
    • Mąka - 150 g;
    • Sól, pieprz - do smaku;
    • Smalec lub olej rzepakowy - do smażenia;
    • Boczek wędzony - 20 ÷ 30 dag ?;
  1. Przygotowanie:
    1. Obierz ziemniaki, wypłucz. Utrzyj je na drobnej tarce i dobrze odciśnij sok. Do ziemniaków wbij jaja; dodaj czosnek, kminek, majeranek, mąkę, mleko, sól i pieprz wedle uznania (do smaku) i wszystko wymieszaj. Możesz, ale nie musisz dodać do masy pokrojony w drobną kostkę boczek;
    2. Rozgrzej na patelni tłuszcz i smaż większe placki na złoty kolor z obu stron.
    3. Upieczony placek zdejmujemy z patelni i osuszamy z tłuszczu na grubym papierowym ręczniku z obu stron.
    4. Bramborové placky podajemy solo, z gęstą śmietaną.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: