sobota, 5 grudnia 2015

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Z przepisów Babci Michaliny
Porcja dla 4 osób.
  • Składniki:
    • Ziemniaki gotowane - 60 ÷ 80 dag;
    • Mąka - 20 dag;
    • 1 jajko;
    • Smalec lub olej rzepakowy - do smażenia;
    • Mąka - na podsypkę;
    • Sól, pieprz - do smaku;
    • Kwaśna śmietana, gęsta;
  1. Przygotowanie:
    1. Dobrze umyte ziemniaki ze skórką włóż do osolonej, wrzącej wody i ugotuj. Po ugotowaniu obierz i ostudź.
    2. Zetrzyj ziemniaki na tarce z grubymi oczkami, dodaj mąkę, roztrzepane jajko, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj delikatnie ale dokładnie składniki aby je scalić.
    3. Podsyp mąką stolnicę i układaj na niej uformowane małe placuszki (naleśniczki). Smaż je na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Do spożycia podawaj z dodatkiem śmietany, sosu np czosnkowego itp.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: