- Przygotowanie:
- Do dobrze osolonej wrzącej wody włóż ziemniaki i ugotuj. Odcedź i utłucz na miazgę lub przepuść przez wyciskarkę. Dopraw solą, pieprzem (powinny być trochę bardziej słone, gdyż dodamy mąkę) i gałką muszkatołową. Dodaj żółtka i dobrze wymieszaj. Dosyp proszku do pieczenia i mieszaj aż ciasto zmięknie.
- Ubij sztywną pianę z białek, dodaj ją do ziemniaków, wsyp mąkę i znów dobrze wymieszaj. Tak otrzymane ciasto powinno być nieco bardziej miękkie jak na kopytka.
- Mokrymi rękoma utwórz z ciasta niewielkie kulki. Rozsyp na stolnicę bułkę tartą i obtocz w niej kulki - wewnętrzną stroną dłoni, lekko dociskając kulkę do stolnicy posypanej bułka tartą, wykonuj koliste ruchy.
- Smaż krokiety na głębokim tłuszczu (mają być całkiem zanurzone - jak pączki), aż się zarumienią na złoty kolor.
- Podawaj z różnymi mięsami.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz