sobota, 5 grudnia 2015

Krokiety ziemniaczane

Z przepisów Babci Michaliny
Czas wykonania 30 ÷ 40 min.
  • Składniki:
    • Ziemniaki - 1 kg;
    • 2 jajka - oddzielone żółtka od białek;
    • Proszek do pieczenia - na czubku noża;
    • Mąka razowa - ½ kg;
    • Bułka tarta, gruba - trochę, do obtoczenia krokietów;
    • Sól, pieprz - do smaku;
    • Gałka muszkatołowa - szczypta;
    • Olej do smażenia - sporo;
  1. Przygotowanie:
    1. Do dobrze osolonej wrzącej wody włóż ziemniaki i ugotuj. Odcedź i utłucz na miazgę lub przepuść przez wyciskarkę. Dopraw solą, pieprzem (powinny być trochę bardziej słone, gdyż dodamy mąkę) i gałką muszkatołową. Dodaj żółtka i dobrze wymieszaj. Dosyp proszku do pieczenia i mieszaj aż ciasto zmięknie.
    2. Ubij sztywną pianę z białek, dodaj ją do ziemniaków, wsyp mąkę i znów dobrze wymieszaj. Tak otrzymane ciasto powinno być nieco bardziej miękkie jak na kopytka.
    3. Mokrymi rękoma utwórz z ciasta niewielkie kulki. Rozsyp na stolnicę bułkę tartą i obtocz w niej kulki - wewnętrzną stroną dłoni, lekko dociskając kulkę do stolnicy posypanej bułka tartą, wykonuj koliste ruchy.
    4. Smaż krokiety na głębokim tłuszczu (mają być całkiem zanurzone - jak pączki), aż się zarumienią na złoty kolor.
    5. Podawaj z różnymi mięsami.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: