niedziela, 6 grudnia 2015

Zupa z mózgu

Muzgová polievka - rodem ze Słowacji
  • Składniki:
    • ½ mózgu cielęcego;
    • cebula - mala;
    • masło - 80 g;
    • mąka - 30 g;
    • nać pietruszki;
    • czerstwa bułka;
    • sól, pieprz - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Mózg sparzyć, oczyścić z błonek i usmażyć na maśle (30 g) z drobno posiekaną cebulą.
    2. Z mąki i masła (30 g) zrobić jasną zasmażkę, dodać usmażony mózg, rozprowadzić zimną wodą (1 litr), zagotować dodając sól i pieprz do smaku.
    3. Bułkę pokroić w kostkę, dodać pozostałe masło i zrobić grzanki do zupy.
    4. Podawaj zupę , do której - tuż przed podaniem - wrzuć grzanki i posiekaną nać pietruszki.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: