Ryžovo - mungová polievka - przepis prosto ze Słowacji
|
|
* Ryż Basmati ma specyficzny aromat, ale z braku laku możesz go zastąpić innym ryżem długoziarnistym. | |
|
|
Olej chili można kupić w marketach, ale można wykonać go samemu.
Przepis na aromatyzowany olej chili z limonką do tej potrawy: Przygotuj kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno i ¼ wysuszonej papryczki chili oraz skórkę z limonki. Wlej olej na patelnię, rozgrzej, dodaj papryczkę chili pokrojoną w paski i trochę skórki z limonki. Ja usuwam z papryczki część środkową z pestkami, ale jeśli lubisz ostre smaki, to pestki zostaw, gdyż to w nich znajduje się kapsaicyna, która odpowiada za ostrość papryczek. Podgrzewaj przez 3 ÷ 5 minut. Olej ma być gorący, ale zawartość nie może się w nim smażyć, gdyż chodzi tylko oto, żeby pod wpływem gorącego oleju uwolniły swój aromat - przestudź pod przykryciem. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz