niedziela, 6 grudnia 2015

Zupa ryżowa z fasolą mung

Ryžovo - mungová polievka - przepis prosto ze Słowacji
  • Składniki:
    • ½ szklanki łuskanej fasoli mung;
    • 1 szklanka ryżu basmati *;
    • ¼ szklanki kurkumy;
    • papryka chilli - 1 szt;
    • imbir - 1 szt;
    • pomidory - 1 ÷ 2 szt;
    • 4 ÷ 6 szklanki wody;
    • czosnek - 4 ząbki + ząbki do przystrojenia potrawy;
    • kmin rzymski - 2 szklanki;
    • listki świeżej kolendry lub pietruszki;
    • olej
    • sól - do smaku;
* Ryż Basmati ma specyficzny aromat, ale z braku laku możesz go zastąpić innym ryżem długoziarnistym.
  1. Przygotowanie:
    1. Włóż do większego garnka: posiekane pomidory, paprykę chili, starty imbir, oraz ryż, sól i kurkumę. GOTUJ, na początku w 4 szklankach wody pod przykryciem. W trakcie gotowania dolewaj przegotowaną wodę - ilość zależy od ciebie.
      W oryginalnej recepturze zupa gotowana jest szybkowarze.
    2. Rozgrzej olej na patelni do temperatury 180°C ± 10°, dodaj kmin rzymski i smaż 30 sekund intensywnie mieszając. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i smaż (ciągle mieszając), aż czosnek zarumieni się na kolor jasnobrązowy. Całość; kminek z czosnkiem, wraz z olejem zgarnij z patelni do zupy i zamieszaj.
    3. Usmaż ząbki czosnku na kolor brązowy - ilość zależy od ilości miseczek, na których chcesz podać potrawę (3 ÷ 4 na miseczkę).
    4. Podajemy gorącą zupę na miseczkach. Wierzch zupy polewamy wokoło olejem chili z limetką (jak w prezentacji), kładziemy na środku listki kolendry lub pietruszki, a na nich 3 ÷ 4 ząbki pieczonego czosnku.
Życzę smacznego!


Olej chili można kupić w marketach, ale można wykonać go samemu.
Przepis na aromatyzowany olej chili z limonką do tej potrawy:
Przygotuj kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno i ¼ wysuszonej papryczki chili oraz skórkę z limonki. Wlej olej na patelnię, rozgrzej, dodaj papryczkę chili pokrojoną w paski i trochę skórki z limonki. Ja usuwam z papryczki część środkową z pestkami, ale jeśli lubisz ostre smaki, to pestki zostaw, gdyż to w nich znajduje się kapsaicyna, która odpowiada za ostrość papryczek.
Podgrzewaj przez 3 ÷ 5 minut. Olej ma być gorący, ale zawartość nie może się w nim smażyć, gdyż chodzi tylko oto, żeby pod wpływem gorącego oleju uwolniły swój aromat - przestudź pod przykryciem.

Brak komentarzy: