piątek, 4 grudnia 2015

Zupa ziemniaczana ze śmietaną - po czesku

Bramborova polevka - przepis z czeskiej kuchni
  • Składniki:
    • Ziemniaki - 50 dag;
    • Masło (najlepiej klarowane) - 6 dag;
    • Mąka - 3 dag;
    • Śmietana - ⅛l;
    • 1 żółtko;
    • Cebula, drobno posiekana - 1 łyżka;
    • Nać pietruszki - posiekana;
    • Kminek - ½ płaskiej łyżeczki;
    • Sól, pieprz - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Obrane, wypłukane i pokrajane w grubą kostkę ziemniaki zalać gorącą wodą (1,25 l), wsypać kminek, osolić do smaku i gotować do miękkości.
    2. Cebulę zrumienić na maśle, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Rozprowadzić wystudzonym wywarem z ziemniaków, zagotować ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
    3. Wlać do zupy i jeszcze raz całość zagotować.
    4. Zdjąć z ognia i podprawić śmietaną wymieszaną z rozbełtanym jajkiem. Podając posypać na talerzach natką pietruszki.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: