Bramborova polevka - przepis z czeskiej kuchni
- Składniki:
- Ziemniaki - 50 dag;
- Masło (najlepiej klarowane) - 6 dag;
- Mąka - 3 dag;
- Śmietana - ⅛l;
- 1 żółtko;
- Cebula, drobno posiekana - 1 łyżka;
- Nać pietruszki - posiekana;
- Kminek - ½ płaskiej łyżeczki;
- Sól, pieprz - do smaku;
- Przygotowanie:
- Obrane, wypłukane i pokrajane w grubą kostkę ziemniaki zalać gorącą wodą (1,25 l), wsypać kminek, osolić do smaku i gotować do miękkości.
- Cebulę zrumienić na maśle, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Rozprowadzić wystudzonym wywarem z ziemniaków, zagotować ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
- Wlać do zupy i jeszcze raz całość zagotować.
- Zdjąć z ognia i podprawić śmietaną wymieszaną z rozbełtanym jajkiem. Podając posypać na talerzach natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz