środa, 16 grudnia 2015

Leczo II

Lecsó II - Kuchnia węgierska.
  • Składniki:
    • 100 ml oleju słonecznikowego;
    • 10 g wędzonego boczku lub kiełbasy, mięsa etc...;
    • cebula - 5 średnich;
    • 2 kg papryki ratatouille - papryki mieszane;
    • 1 kg pomidorów;
    • sól do smaku;
    • papryka mielona - 1 łyżeczka;
    • papryka chili - szczypta;
  1. Przygotowanie:
    1. Obierz pomidory ze skórki i pokrój razem z innymi składnikami w kostkę lub paski prócz cebuli.
    2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i wrzuć na rozgrzany olej, zrumień; dodaj boczek, czy kiełbasę, czy inne mięso, obsmaż;  dodaj pozostałe składniki i duś do czasu, aż pomidory się rozgotują tworząc jednolitą masę - sos.
    3. Koniec. Podawaj z ziemniakami z wody, kładzionymi kluseczkami lub ryżem.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: