środa, 16 grudnia 2015

Leczo

Lecsó - Kuchnia węgierska.
  • Składniki:
    • strąki zielonej papryki - 1 kg;
    • pomidory - 75 dag;
    • cebula - 3 szt;
    • olej - 2 łyżki;
    • wędzony boczek lub słonina - 3 dag;
    • papryka mielona - 1 łyżka;
    • sól - 2 łyżeczki;
  1. Przygotowanie:
    1. Pomidory umyj, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
    2. Strąki papryki umyj, oczyść z pestkowego wnętrza i pokrój wzdłuż na 6 części.
    3. Cebulę pokrój na plastry, przesmaż na oleju; dodaj pokrojony na kostki boczek lub słoninę, pomidory oraz paprykę i duś do miękkości, przyprawiając solą i mieloną papryką.
    4. Koniec. Podawaj z ziemniakami, kładzionymi kluskami lub ryżem.
Życzę smacznego!

Leczo może być z papryką czerwoną, z paprykami mieszanymi, na ostro (co Węgrzy lubią) z dodatkiem papryczek chili etc.
Leczo można również przygotować w wekach na zimę, ale to osobny post.

Brak komentarzy: