środa, 16 grudnia 2015

Paprykarz z kurczaka

Paprikás csirke - Kuchnia węgierska.
  • Składniki:
    • kurczak - 1,2 kg;
    • olej - 3 łyżki;
    • cebula - 4 szt;
    • zielona papryka - 2 strąki;
    • pomidory - 4 szt;
    • słodka papryka - 1 łyżeczka;
    • śmietana - 1 szklanka;
    • mąka - 1 łyżka;
    • sól - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Sprawionego i umytego kurczaka podziel na 8 części i natrzyj solą.
    2. Drobno pokrojoną cebulę przyrumień na jasnozłoty kolor, następnie włóż kawałki kurczaka i obsmaż.
    3. Zdejmij z ognia, wsyp paprykę, podlej wodą (¼ szklanki) i duś do miękkości pod przykryciem, podlewając od czasu do czasu wodą.
    4. Gdy mięso będzie na wpół miękkie, dodaj pokrojone na kawałki pomidory obrane ze skórki i papryki pokrojone na krążki.
    5. Podpraw wszystko śmietaną wymieszaną z mąką i solą - zagotuj.
    6. Podawaj z ziemniakami z wody i sałatką z pomidorów.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: