środa, 16 grudnia 2015

Mostek cielęcy nadziewany jajkiem

Töltött borjúszegy - Kuchnia węgierska.
  • Składniki:
    • mostek cielęcy - 1 kg;
    • jajka na twardo - 4 szt;
    • jajka - 4 szt;
    • kromka białego chleba;
    • boczek wędzony - 5 dag;
    • średnia cebula - jedna;
    • sól, pieprz - do smaku;
    • papryka mielona - do smaku;
    • nać pietruszki - pół pęczka;
    • mleko - 100 ml;
    • olej słonecznikowy - 100 ml;
    • woda - 100 ml;
  1. Przygotowanie:
    1. Mięso przygotuj do nadziania, usuwając kości żebrowe i wycinając ostrym nożem "kieszeń", nasól z wszystkich stron zawiń w folię i pozostaw na 1 ÷ 2 h w lodówce.
    2. Obierz cebulę (nie wyrzucaj skórek), posiekaj i zeszklij w niewielkiej ilości oleju, ostudź.
    3. Boczek pokrój na kostkę i z cebulowymi skórkami opiecz, ostudź.
    4. Kromkę chleba namocz w mleku, lekko odciśnij, dodaj surowe roztrzepane jajka, cebulę, boczek, sól i pieprz do smaku, posiekaną pietruszkę i wreszcie pokrojone w kostkę ugotowane jajka. Delikatnie wymieszaj.
    5. Wyjmij mięso z lodówki, odwiń z foli, osusz papierowymi ręcznikami. Kieszeń wypełnij masą i zaszyj.
    6. Do żaroodpornego naczynia włóż nadziane mięso, górę za pomocą pędzelka posmaruj olejem i posyp papryką, resztę oleju wlej do naczynia. Smaż pod przykryciem około 60 minut w temperaturze 180°C. Co jakiś czas polewaj mięso wytworzonym sosem i uzupełniaj ubytki płynu wodą. Gdy mięso będzie gotowe zdejmij pokrywkę, polej mięso sosem i piecz jeszcze przez 10 minut, aby mięso ładnie się zrumieniło.
    7. Węgrzy zwykle podają tak przygotowane mięso z sałatką ziemniaczaną.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: