- Przygotowanie:
- Mięso przygotuj do nadziania, usuwając kości żebrowe i wycinając ostrym nożem "kieszeń", nasól z wszystkich stron zawiń w folię i pozostaw na 1 ÷ 2 h w lodówce.
- Obierz cebulę (nie wyrzucaj skórek), posiekaj i zeszklij w niewielkiej ilości oleju, ostudź.
- Boczek pokrój na kostkę i z cebulowymi skórkami opiecz, ostudź.
- Kromkę chleba namocz w mleku, lekko odciśnij, dodaj surowe roztrzepane jajka, cebulę, boczek, sól i pieprz do smaku, posiekaną pietruszkę i wreszcie pokrojone w kostkę ugotowane jajka. Delikatnie wymieszaj.
- Wyjmij mięso z lodówki, odwiń z foli, osusz papierowymi ręcznikami. Kieszeń wypełnij masą i zaszyj.
- Do żaroodpornego naczynia włóż nadziane mięso, górę za pomocą pędzelka posmaruj olejem i posyp papryką, resztę oleju wlej do naczynia. Smaż pod przykryciem około 60 minut w temperaturze 180°C. Co jakiś czas polewaj mięso wytworzonym sosem i uzupełniaj ubytki płynu wodą. Gdy mięso będzie gotowe zdejmij pokrywkę, polej mięso sosem i piecz jeszcze przez 10 minut, aby mięso ładnie się zrumieniło.
- Węgrzy zwykle podają tak przygotowane mięso z sałatką ziemniaczaną.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz