środa, 16 grudnia 2015

Mostek cielęcy nadziewany pieczarkami i ryżem

Zmodyfikowany przepis węgierski.
  • Składniki:
    • mostek - 1 kg;
    • ryż - 150 g;
    • pieczarki - 200 g;
    • olej 80 g;
    • masło klarowane - 30 g;
    • cebula - 1 średnia;
    • jajko;
    • nać pietruszki;
    • sól, pieprz - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Mięso przygotuj do nadziania, usuwając kości żebrowe i wycinając ostrym nożem "kieszeń".
    2. Ryż gotuj 10 min. w dużej ilości wody, odcedź, przepłukaj zimną wodą.
    3. Pieczarki obierz, pokrój na kawałki lub grubsze plastry.
    4. Cebulę obierz ze skórki, drobno posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj pieczarki i duś ciągle mieszając, wystudź. Na koniec dodaj posiekaną nać pietruszki; sól, pieprz do smaku;  zmieszaj całość z ryżem i dobrze roztrzepanym jajkiem.
    5. Nadziej farszem mostek i zaszyj kieszeń.
    6. Mięso nasól z wszystkich stron solą zawiń w folię i pozostaw na 1 ÷ 2 h w lodówce.
    7. Wyjmij mięso z lodówki odwiń z folii, włóż do żaroodpornego naczynia, posmaruj za pomocą pędzelka olejem, resztę oleju wlej do naczynia i piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem.
    8. Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia odkryj naczynie, aby mięso ładnie się zrumieniło.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: