Zmodyfikowany przepis węgierski.
- Składniki:
- mostek - 1 kg;
- ryż - 150 g;
- pieczarki - 200 g;
- olej 80 g;
- masło klarowane - 30 g;
- cebula - 1 średnia;
- jajko;
- nać pietruszki;
- sól, pieprz - do smaku;
|
|
- Przygotowanie:
- Mięso przygotuj do nadziania, usuwając kości żebrowe i wycinając ostrym nożem "kieszeń".
- Ryż gotuj 10 min. w dużej ilości wody, odcedź, przepłukaj zimną wodą.
- Pieczarki obierz, pokrój na kawałki lub grubsze plastry.
- Cebulę obierz ze skórki, drobno posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj pieczarki i duś ciągle mieszając, wystudź. Na koniec dodaj posiekaną nać pietruszki; sól, pieprz do smaku; zmieszaj całość z ryżem i dobrze roztrzepanym jajkiem.
- Nadziej farszem mostek i zaszyj kieszeń.
- Mięso nasól z wszystkich stron solą zawiń w folię i pozostaw na 1 ÷ 2 h w lodówce.
- Wyjmij mięso z lodówki odwiń z folii, włóż do żaroodpornego naczynia, posmaruj za pomocą pędzelka olejem, resztę oleju wlej do naczynia i piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem.
- Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia odkryj naczynie, aby mięso ładnie się zrumieniło.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz