piątek, 18 grudnia 2015

Naleśniki Gundel

Węgrzy są mistrzami naleśnikowymi z różnorakimi nadzieniami i serwowaniu ich w np. polewach czekoladowo orzechowych, śmietanowych etc.
Polecam "Gundel palacsinta" jako deser, obiad czy pomysł na podwieczorek dla milusińskich i nie tylko.

Przepis na 10 naleśników.
  • Składniki na nadzienie:
    • orzechy włoskie, mielone - 120 g;
    • cukier puder - 80g;
    • śmietana (30 ÷ 32%) - 80 ml;
    • rum, brązowy - 2 łyżki;
    • masa cynamonowa - ¼ łyżki;
  • Składniki na polewę czekoladową "csokiöntethez":
    • czekolada gorzka (70%) - 125 g;
    • rum, brązowy - 1 łyżka;
    • cukier puder - 1 łyżka;
    • śmietana (30 ÷ 32%) - 200 ml;
  1. Przygotowanie:
    1. Usmaż naleśniki.
  1. Wykonanie nadzienia:
    1. Zmiel orzechy stosując grube sitko i dobrze wymieszaj w misce z wymienionymi składnikami. Możesz dać więcej cukru lub rumu, według własnych upodobań; przykryj miskę folią i odstaw do lodówki na około 0,5 h.
    2. Nałóż równomiernie masę orzechową na naleśniki i złóż je w trójkąty.
  1. Wykonanie polewy czekoladowej:
    1. Przygotuj dwa naczynia różnej wielkości. Mniejsze ma zmieścić się do większego, ale wspierając się uszami o krawędzie większego nie może dostać do dna - ma w nim wisieć. Do większego garnka wlej szklankę wody, umieść w nim mniejsze naczynie, do którego włóż rozdrobnioną czekoladę. Tą metodą, na parze rozpuść czekoladę.
    2. Następnie dodaj, wlewając powoli i ciągle mieszając, śmietanę; mieszaj, aż konsystencja będzie gładka.
    3. Teraz - ciągle mieszając dodaj cukier puder i rum; mieszaj jeszcze parę minut. Wyciągnij naczynie z polewą z naczynia z wodą. Koniec.
    1. Poukładaj naleśniki na talerzykach, polej polewą czekoladową i posyp cukrem pudrem.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: