piątek, 18 grudnia 2015

Naleśniki - przepis na ciasto

Z przepisów Babci Michaliny
  1. Składniki:
    1. jajka - 2 szt;
    2. mąka tortowa - opcjonalnie;
    3. mleko - 1 szklanka;
    4. woda gazowana - ¼ szklanki (dzięki niej ciasto będzie pulchniejsze);
    5. sól - odrobinka;
    6. oliwa do ciasta - możesz do ciasta dodać niewielką ilość oliwy z drugiego tłoczenia, wówczas nie musisz dawać tłuszczu na patelnię;
    7. olej do smażenia - ¼ szklanki;
  1. Wykonanie:
    1. Składniki intensywnie mieszaj (możesz blenderem, lub mikserem) do czasu, aż uzyskasz jednolitą, płynną masę.
      Jeżeli konsystencja ciasta nie będzie odpowiednia, to dodaj odrobinę wody lub mąki. Jest to właściwie najważniejszy etap robienia naleśników. Idealne ciasto powinno być dość rzadkie, jeśli będzie za gęste nie rozprowadzi się dobrze po patelni.
      Rozgrzewasz patelnię do temperatury 180°C; olej do smażenia przelej do filiżanki i prz przy pomocy kawałka szmatki bawełnianej, ręcznika papierowego etc., mocząc ją/go w oleju, smaruj dno patelni (oleju na patelni ma być tak, ino, ino) - jak dodałeś olej do ciasta, zabieg ten pomiń.
      Małą chochelką rozlewasz niewielką ilość ciasta, tak aby tylko zakryło dno patelni. Smażysz; w trakcie potrząśnij patelnią, aby naleśnik nie przywarł do dna; jak nabierze złotego koloru obróć i smaż znowu na złoto. Koniec.
      Pierwszy naleśnik zawsze się nie udaje - tak mawiały nasze babcie. Pewnie tak, ale to efekt braku odpowiedniego rozgrzania patelni do pierwszego naleśnika.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: