czwartek, 17 grudnia 2015

Naleśniki a la Hortobágy

Hortobágyi palacsinta - Kuchnia węgierska.
  • Składniki na ciasto:
    • mąka - 20 dag;
    • jajka - 2 szt;
    • mleko - 250 ml;
    • sól - 1 szczypta;
    • woda gazowana - opcjonalnie;
    • olej do smażenia - opcjonalnie;
  • Składniki na nadzienie i sos:
    • wieprzowina - 30 dag;
    • cebula - jedna, średnia;
    • olej - opcjonalnie;
    • papryka mielona - 2 łyżeczki;
    • śmietana - 250 ml;
    • trochę posiekanego szczypiorku;
  1. Przygotowanie:
    1. Z mąki, jajek, mleka i soli przygotuj gładkie ciasto naleśnikowe - dodaj na koniec wody gazowanej, będą pulchniejsze.
    2. Rozgrzej patelnię, smaruj olejem i smaż grubsze naleśniki.
    3. Umyj mięso, pokrój w drobną kostkę, lekko posól.
    4. Obraną z łusek cebulę drobno posiekaj i zrumień na zloty kolor; dodaj mięso, chwilę obsmażaj razem z cebulą, podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem do miękkości.
    5. Miękkie mięso ostudź, zmiel razem z cebulą i dodaj 1 łyżeczkę papryki.
    6. Naleśniki nadziewaj farszem i składaj w kopertę, włóż do rozgrzanego piekarnika i krótko zapiecz.
    7. Sos z duszenia zagęść połową śmietany, dodaj drugą łyżeczkę papryki, zagotuj.
    8. Podawaj gorące, polane finezyjnie sosem i delikatnie resztą śmietany, posypane szczypiorkiem.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: