- Przygotowanie:
- Z mąki, jajek, mleka i soli przygotuj gładkie ciasto naleśnikowe - dodaj na koniec wody gazowanej, będą pulchniejsze.
- Rozgrzej patelnię, smaruj olejem i smaż grubsze naleśniki.
- Umyj mięso, pokrój w drobną kostkę, lekko posól.
- Obraną z łusek cebulę drobno posiekaj i zrumień na zloty kolor; dodaj mięso, chwilę obsmażaj razem z cebulą, podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem do miękkości.
- Miękkie mięso ostudź, zmiel razem z cebulą i dodaj 1 łyżeczkę papryki.
- Naleśniki nadziewaj farszem i składaj w kopertę, włóż do rozgrzanego piekarnika i krótko zapiecz.
- Sos z duszenia zagęść połową śmietany, dodaj drugą łyżeczkę papryki, zagotuj.
- Podawaj gorące, polane finezyjnie sosem i delikatnie resztą śmietany, posypane szczypiorkiem.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz