środa, 2 grudnia 2015

Pierogi z pyzowego ciasta z kapustą

  • Składniki:
    • 3 kg ziemniaków;
    • 50 dag kapusty białej;
    • 2 cebule;
    • 4 dag tłuszczu;
    • 1 jajko;
    • 10 dag słoniny;
    • sól, pieprz;
Poszatkowaną kapustę ugotować w bardzo małej ilości wody, miękką odcedzić, posiekać. Cebule pokroić w kosteczki, zeszklić na tłuszczu, dodać do niej kapustę i jeszcze podsmażyć. Po zdjęciu z ognia całość osolić, popieprzyć do smaku i wymieszać z surowym jajkiem. Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni tak, aby uzyskać złote skwarki w tłuszczu.
1 kg ziemniaków zalać wrzątkiem, ugotować, odcedzić i przepuścić przez praskę (zmielić). Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, odcisnąć z nich sok i dodać do zmielonych ziemniaków, osolić do smaku - wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na 15 mniej więcej jednakowej wielkości części i każdą rozpłaszczyć na jajowate placuszki. Rozłożyć równo na nich nadzienie z kapusty, uformować podłużne pierogi (są bardzo duże, ale takie mają być), ugotować.
Podawać gorące polane tłuszczem ze skwarkami - pychotka.
Życzę smacznego!

Odgrzewać można we wrzącej wodzie lub w piekarniku przykryte cienkimi plastrami słoniny lub boczku.


Brak komentarzy: