- Składniki:
- 3 kg ziemniaków;
- 50 dag kapusty białej;
- 2 cebule;
- 4 dag tłuszczu;
- 1 jajko;
- 10 dag słoniny;
- sól, pieprz;
1 kg ziemniaków zalać wrzątkiem, ugotować, odcedzić i przepuścić przez praskę (zmielić). Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, odcisnąć z nich sok i dodać do zmielonych ziemniaków, osolić do smaku - wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na 15 mniej więcej jednakowej wielkości części i każdą rozpłaszczyć na jajowate placuszki. Rozłożyć równo na nich nadzienie z kapusty, uformować podłużne pierogi (są bardzo duże, ale takie mają być), ugotować.
Podawać gorące polane tłuszczem ze skwarkami - pychotka.
Życzę smacznego!
Odgrzewać można we wrzącej wodzie lub w piekarniku przykryte cienkimi plastrami słoniny lub boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz