środa, 2 grudnia 2015

Polędwica wołowa, nadziewana - Bag steak

Przepis z kuchni australijskiej.
Danie z na 6 osób.
  • Składniki:
    • Polędwica wołowa - 1 kg;
    • Pieczarki lub inne świeże grzyby - 30 dag;
    • Masło - 6 dag;
    • Bułka tarta - 4 dag;
    • Jajko - 1 szt;
    • Koreczki (anchois) - 3 szt;
    • Skórka z cytryny - trochę;
    • Nać posiekanej pietruszki - łyżka;
    • sól, pieprz, papryka;
  1. Obrane, opłukane i pokrajane grzyby usmaż na maśle (30 g), dodając tartą bułkę, posiekane koreczki, nać pietruszki i skórkę cytrynową.
  2. Po ostudzeniu wymieszaj z rozkłóconym jajkiem dodając do smaku przyprawy.
  3. Otrzymany farsz nałóż do "kieszeni" wyciętej wzdłuż polędwicy i dokładnie zaszyj.
  4. Polędwicę obsmaż na pozostałym maśle, podlej niedużą ilością wody i włóż do piekarnika. Piec całość na niedużym ogniu 170 °C (± 10 °C), często podlewając sosem spod mięsa.
  5. Podawaj pokrajaną na plastry, z frytkami i zieloną sałatą z dodatkiem pomidora - wedle własnego uznania.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: