- Comber, nieduży;
- 30 nitek szafranu;
- 10 dag stopionego masła klarowanego;
- gruba sól;
Roztarty w moździerzu szafran (tu autor przepisu chyba mówi o metodzie wolnej, za pomocą której przygotowuje się szafran do potraw - o metodach przygotowania szafranu w dalszej części tego postu) zaparzamy w małej ilości gorącej wody. Mieszamy go z roztopionym masłem i smarujemy osuszone (np papierowymi ręcznikami) mięso. Oprószamy solą i odstawiamy pod przykryciem na minimum 2h. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C i wkładamy mięso. Pieczemy licząc 20 min na każdy kg mięsa, często polewając mięso powstałym sosem. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy pieczeń folią aluminiową na kwadrans i już gotowe.
Z tą potrawą będzie cudnie smakować
surówka z selera z kaparami oraz kieliszeczek
Likieru Wenus.
Życzę smacznego!
Przepis z Łowieckiego Kwartalnika - Łowiec Świętokrzyski nr 2(73)2015 - Marek Plewa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz