środa, 2 grudnia 2015

Pierogi z pyzowego ciasta z mięsem

Z przepisu Babci Michaliny.
  • Składniki:
    • 3 kg ziemniaków;
    • 50 dag mięsa wieprzowego;
    • 10 dag słoniny;
    • tłuszcz - np. smalec
    • 1 cebula;
    • 2 łyżki tartej bułki;
    • sól, pieprz cayenne, majeranek;
Przygotowanie farszu:
Cebulę pokroić na kostkę, zeszklić na patelni. Na wrzątek wrzucić mięso i ugotować do miękkości. Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa (zemleć), dodać do niego wybraną z tłuszczu zeszkloną cebulkę, przyprawy (nadzienie powinno być ostre), bułkę tartą - dobrze wymieszać.
Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni tak, aby uzyskać złote skwarki w tłuszczu.

Przygotowanie ciasta:
1 kg ziemniaków zalać wrzątkiem, ugotować, odcedzić i przepuścić przez praskę (zmielić). Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, odcisnąć z nich sok i dodać do zmielonych ziemniaków, osolić do smaku - wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na 15 mniej więcej jednakowej wielkości części i każdą rozpłaszczyć na jajowate placuszki. Rozłożyć równo na nich nadzienie z mięsa, uformować podłużne pierogi (są bardzo duże, ale takie mają być), ugotować.
Podawać gorące polane tłuszczem ze skwarkami - pychotka.
Życzę smacznego!

Odgrzewać można we wrzącej wodzie lub w piekarniku przykryte cienkimi plastrami słoniny lub boczku.


Brak komentarzy: