Z przepisu Babci Michaliny.
Cebulę pokroić na kostkę, zeszklić na patelni. Na wrzątek wrzucić mięso i ugotować do miękkości. Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa (zemleć), dodać do niego wybraną z tłuszczu zeszkloną cebulkę, przyprawy (nadzienie powinno być ostre), bułkę tartą - dobrze wymieszać.
Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni tak, aby uzyskać złote skwarki w tłuszczu.
Przygotowanie ciasta:
1 kg ziemniaków zalać wrzątkiem, ugotować, odcedzić i przepuścić przez praskę (zmielić). Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, odcisnąć z nich sok i dodać do zmielonych ziemniaków, osolić do smaku - wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na 15 mniej więcej jednakowej wielkości części i każdą rozpłaszczyć na jajowate placuszki. Rozłożyć równo na nich nadzienie z mięsa, uformować podłużne pierogi (są bardzo duże, ale takie mają być), ugotować.
Podawać gorące polane tłuszczem ze skwarkami - pychotka.
Życzę smacznego!
Odgrzewać można we wrzącej wodzie lub w piekarniku przykryte cienkimi plastrami słoniny lub boczku.
- Składniki:
- 3 kg ziemniaków;
- 50 dag mięsa wieprzowego;
- 10 dag słoniny;
- tłuszcz - np. smalec
- 1 cebula;
- 2 łyżki tartej bułki;
- sól, pieprz cayenne, majeranek;
Cebulę pokroić na kostkę, zeszklić na patelni. Na wrzątek wrzucić mięso i ugotować do miękkości. Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa (zemleć), dodać do niego wybraną z tłuszczu zeszkloną cebulkę, przyprawy (nadzienie powinno być ostre), bułkę tartą - dobrze wymieszać.
Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni tak, aby uzyskać złote skwarki w tłuszczu.
Przygotowanie ciasta:
1 kg ziemniaków zalać wrzątkiem, ugotować, odcedzić i przepuścić przez praskę (zmielić). Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, odcisnąć z nich sok i dodać do zmielonych ziemniaków, osolić do smaku - wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na 15 mniej więcej jednakowej wielkości części i każdą rozpłaszczyć na jajowate placuszki. Rozłożyć równo na nich nadzienie z mięsa, uformować podłużne pierogi (są bardzo duże, ale takie mają być), ugotować.
Podawać gorące polane tłuszczem ze skwarkami - pychotka.
Życzę smacznego!
Odgrzewać można we wrzącej wodzie lub w piekarniku przykryte cienkimi plastrami słoniny lub boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz