wtorek, 29 grudnia 2015

Placki ziemniaczane z gulaszem

Bramborové placky s guláš - Kuchnia czeska
  1. Składniki:
    1. Ziemniaki - 3 kg;
    2. Gulasz wołowy - opcjonalnie;
    3. Mleko - 1 łyżka;
    4. Jajka - 2 szt;
    5. Czosnek - 3 utarte ząbki;
    6. Kminek - 1 łyżeczka;
    7. Majeranek - szczypta;
    8. Mąka - 150 g;
    9. Sól, pieprz - do smaku;
    10. Smalec lub olej rzepakowy - do smażenia;
  1. Przygotowanie:
    1. Obierz ziemniaki, wypłucz. Utrzyj je na drobnej tarce i dobrze odciśnij sok. Do ziemniaków wbij jaja; dodaj czosnek, kminek, majeranek, mąkę, mleko, sól i pieprz wedle uznania (do smaku) i wszystko wymieszaj.
    2. Rozgrzej na patelni tłuszcz i smaż placki na złoty kolor z obu stron o średnicy dna dużej patelni. Usmażone placki osusz z tłuszczu za pomocą papierowych ręczników i odkładaj na talerzu do rozgrzanego piekarnika - około 80°C.
      Najlepsze są jednak podawane bezpośrednio po smażeniu.
    3. Wybierasz z gorącego gulaszu mięso z odrobiną sosu i układasz na jednej połowie placka.
    4. Placek składasz na pół, polewasz sosem z mięsem. Na wierzch placka kładziesz 2 ÷ 4 ćwiartki pomidora, obok łyżkę gęstej kwaśnej śmietany, a na niej listki świeżej natki pietruszki.
    5. Podajesz gorący z sałatką z pomidora na osobnym tależyku.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: