- Przygotowanie:
- Obierz ziemniaki, wypłucz. Utrzyj je na drobnej tarce i dobrze odciśnij sok. Do ziemniaków wbij jaja; dodaj czosnek, kminek, majeranek, mąkę, mleko, sól i pieprz wedle uznania (do smaku) i wszystko wymieszaj.
- Rozgrzej na patelni tłuszcz i smaż placki na złoty kolor z obu stron o średnicy dna dużej patelni. Usmażone placki osusz z tłuszczu za pomocą papierowych ręczników i odkładaj na talerzu do rozgrzanego piekarnika - około 80°C.
Najlepsze są jednak podawane bezpośrednio po smażeniu.
- Wybierasz z gorącego gulaszu mięso z odrobiną sosu i układasz na jednej połowie placka.
- Placek składasz na pół, polewasz sosem z mięsem. Na wierzch placka kładziesz 2 ÷ 4 ćwiartki pomidora, obok łyżkę gęstej kwaśnej śmietany, a na niej listki świeżej natki pietruszki.
- Podajesz gorący z sałatką z pomidora na osobnym tależyku.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz