Kuchnia tajska
porcja dla 4 osób
przygotowanie 20 minut
smażenie 7 minut
porcja dla 4 osób
przygotowanie 20 minut
smażenie 7 minut
Papryka chili (capsicum frutescens) | |
Carolina Reaper, najostrzejsza z papryk chili. | Cayenne
Mates Fotolia |
Roślina warzywna z rodziny psiankowatych, pochodząca z Ameryki Środkowej i Południowej, rozpowszechniona na całym świecie przez podróżników hiszpańskich. Ma bardzo ostry i piekący smak. Występuje w wielu odmianach, różniących się kształtem, kolorem i ostrością. Najbardziej popularne z odmian uprawnych w Meksyku to galapeno, serano, querito, cascabel, new mexico, pasilla, ancho, morron, nora, quindilla, habanero, romesco i choricero. Popularna na całym świecie odmiana cayenne dała nazwę sproszkowanej papryce chili, tzw. pieprzowi Cayenne. Używana jest zarówno świeża zielona, niedojrzała, świeża dojrzała, jak i suszona w całości, a następnie mielona. Jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, sosów chili i tabasco. Największą ostrość mają suszone pestki papryk chili. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz