niedziela, 20 grudnia 2015

Ryż smażony w ananasie

Kuchnia tajska
porcja dla 4 osób
przygotowanie 20 minut
smażenie 7 minut
  • Składniki:
    • 1 ananas, świeży z "czupryną";
    • 3 cebulki dymki;
    • 1 duża papryczka chili;
    • mały pęczek szczypiorku;
    • kilka listków kolendry lub pietruszki;
    • 1 łyżka oleju;
    • 2 łyżeczki pasty krewetkowej;
    • 2 ząbki czosnku;
    • 1 łyżka sosu sojowego;
    • 1 łyżka sosu rybnego;
    • 1 łyżeczka cukru;
    • ¾ szklanki ryżu;
    • listki kolendry lub pietruszki - do przybrania;
  1. Przygotowanie:
    1. Ryż ugotuj na sypko.
    2. Ananas umyj szczoteczką i przekrój wzdłuż (wraz z "czupryną"), połówki wydrąż nie uszkadzając skorupy, miąższ pokrój w kostkę, włóż do miski. Wydrążone połówki ananasa zachowaj - nie wkładaj do lodówki.
    3. Czosnek i dymki obierz, posiekaj. Szczypiorek, kolendrę, chili (z chili usuń nasionka) opłucz i posiekaj. Posiekane składniki, prócz czosnku, wymieszaj z miąższem ananasa.
    4. Wlej olej na patelnię, podsmaż czosnek i pastę krewetkową na złoty kolor, dodaj ryż, sos rybny i sojowy, cukier. Wymieszaj i smaż, aż całość będzie równomiernie gorąca. Wymieszaj z kostkami ananasa.
    5. Wypełnij połówki ananasa masą ryżową, przybierz listkami kolendry lub pietruszki. Podaj do spożycia.
Życzę smacznego!


Papryka chili   (capsicum frutescens)
Carolina Reaper,
najostrzejsza z papryk chili.
Cayenne

Mates Fotolia
Roślina warzywna z rodziny psiankowatych, pochodząca z Ameryki Środkowej i Południowej, rozpowszechniona na całym świecie przez podróżników hiszpańskich. Ma bardzo ostry i piekący smak. Występuje w wielu odmianach, różniących się kształtem, kolorem i ostrością. Najbardziej popularne z odmian uprawnych w Meksyku to galapeno, serano, querito, cascabel, new mexico, pasilla, ancho, morron, nora, quindilla, habanero, romesco i choricero. Popularna na całym świecie odmiana cayenne dała nazwę sproszkowanej papryce chili, tzw. pieprzowi Cayenne. Używana jest zarówno świeża zielona, niedojrzała, świeża dojrzała, jak i suszona w całości, a następnie mielona. Jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, sosów chili i tabasco. Największą ostrość mają suszone pestki papryk chili.

Brak komentarzy: