niedziela, 20 grudnia 2015

Szaszłyki z ryby i krewetek

Kuchnia tajska
porcja dla 5 osób
przygotowanie 1,5 godziny
gotowanie 10 minut
  • Składniki:
    • krewetki - 30 dag;
    • rybne filety - 30 dag;
    • orzeszki ziemne - 5 dag;
    • czosnek - 2 ząbki;
    • cebula - 1 mała;
    • suszone papryczki chili - 2 strąki;
    • masło orzechowe - 5 dag;
    • sos sojowy - 3 łyżki;
    • cukier - 1 łyżka;
    • sok z cytryny - 3 łyżki;
    • 1 łyżeczka utartej skórki z cytryny;
    • olej - 3 łyżki;
    • listki kolendry lub pietruszki - do przybrania;
    • limonki - 4 szt;
  1. Przygotowanie:
    1. Orzeszki, czosnek, cebulę obierz i posiekaj. Papryczki chili namocz na 5 minut w ciepłej wodzie, usuń nasionka i pokrój na małe kawałki.
    2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć orzeszki, czosnek, cebulę i papryczki chili. Smaż przez 2 minuty. Dodaj sos sojowy, cukier, sok z cytryny i skórkę cytrynową, zagotuj, dodaj masło orzechowe, wymieszaj i ostudź.
    3. Krewetki obierz ze skorupek i opłucz, filety rybne też opłucz i pokrój na sześciany o boku 2 cm, krewetki i rybę włóż na 1 godzinę do masy orzechowej.
    4. Ponadziewaj na patyczki do szaszłyków osobno krewetki, osobno rybę. Ułóż na grillu, na drewienkach (Karol Okrasa często demonstruje tą metodę w TV) i piecz, smarując od czasu do czasu masą orzechową. Upieczone przybrać zieleniną.
    5. Podawaj z ćwiartkami limonki.
Życzę smacznego!

Limona - inaczej limeta kwaśna lub limo. Odmiana cytryny, uprawiana w krajach tropikalnych. Nieco mniejsza od zwykłej cytryny, ma zieloną skórkę, a jej bardzo kwaśny miąższ żółtej odmiany cytryny. Używana najczęściej w kuchni indyjskiej, kreolskiej i brazylijskiej, dodawana duszonych potraw z mięsa lub ryb, do konfitur, ponczów i koktajli. Natarte skórką zielonej cytryny aromatyczne kostki cukru dodaje się do herbaty, mleka oraz kremów. W kuchni indyjskiej używana do curry i chutneyów (gęsty sos używany w kuchni indyjskiej). W kuchni europejskiej wykorzystywana do napoi, koktajli, lodów i sorbetów (rodzaj orzeźwiającego mrożonego deseru).

Brak komentarzy: