- Przygotowanie:
- Orzeszki, czosnek, cebulę obierz i posiekaj. Papryczki chili namocz na 5 minut w ciepłej wodzie, usuń nasionka i pokrój na małe kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć orzeszki, czosnek, cebulę i papryczki chili. Smaż przez 2 minuty. Dodaj sos sojowy, cukier, sok z cytryny i skórkę cytrynową, zagotuj, dodaj masło orzechowe, wymieszaj i ostudź.
- Krewetki obierz ze skorupek i opłucz, filety rybne też opłucz i pokrój na sześciany o boku 2 cm, krewetki i rybę włóż na 1 godzinę do masy orzechowej.
- Ponadziewaj na patyczki do szaszłyków osobno krewetki, osobno rybę. Ułóż na grillu, na drewienkach (Karol Okrasa często demonstruje tą metodę w TV) i piecz, smarując od czasu do czasu masą orzechową. Upieczone przybrać zieleniną.
- Podawaj z ćwiartkami limonki.
Życzę smacznego!
Limona - inaczej limeta kwaśna lub limo. Odmiana cytryny, uprawiana w krajach tropikalnych. Nieco mniejsza od zwykłej cytryny, ma zieloną skórkę, a jej bardzo kwaśny miąższ żółtej odmiany cytryny. Używana najczęściej w kuchni indyjskiej, kreolskiej i brazylijskiej, dodawana duszonych potraw z mięsa lub ryb, do konfitur, ponczów i koktajli. Natarte skórką zielonej cytryny aromatyczne kostki cukru dodaje się do herbaty, mleka oraz kremów. W kuchni indyjskiej używana do curry i chutneyów (gęsty sos używany w kuchni indyjskiej). W kuchni europejskiej wykorzystywana do napoi, koktajli, lodów i sorbetów (rodzaj orzeźwiającego mrożonego deseru).
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz