niedziela, 20 grudnia 2015

Filety z soli w winie

Kuchnia francuska
porcja dla 4 osób
przygotowanie 30 minut
gotowanie 30 minut
  • Składniki:
    • filety z soli po ok. 200 g - 6 szt;
    • pieczarki - 25 dag;
    • masło - 5 dag;
    • mąka - 5 dag;
    • białe wytrawne wino - 500 ml;
    • bouquet garni - 1 szt;
    • sól, pieprz - do smaku;
  • Ciasto:
    • mąka - 10 dag;
    • mleko 200 ml;
    • 1 jajko;
    • olej - 1 łyżeczka;
    • sól - do smaku;
    • masło klarowane do smażenia - 1 łyżka;
  1. Przygotowanie:
    1. Mleko z mąką ubij trzepaczką. Dodaj jajko, olej i sól, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
    2. Filety opłucz i osusz. Dwa filety pokrój na paski. Posól, oprósz pieprzem, zanurz w cieście i smaż na maśle klarowanym na złoty kolor, osącz i trzymaj w cieple. Pieczarki obierz, opłucz i usmaż na tym samym tłuszczu. Pozostałe filety posól, oprósz pieprzem i odstaw na 10 minut.
    3. Do garnka wlej wino, dodaj bouquet garni i zagotuj. Włóż filety i gotuj przez 5 ÷ 7 minut. Wyjmij osącz i trzymaj w cieple.
    4. Wywar przecedź i odparuj. Łyżkę masła rozetrzyj z mąką, połącz z wywarem, wymieszaj i zagotuj. Dodaj pozostałe masło, ponownie zamieszaj i zdejmij sos z ognia.
    5. Gotowe filety ułóż na półmisku, przybierz paskami ryby usmażonej w cieście i pieczarkami. Polej gorącym sosem i podaj do konsumpcji.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: