(solea solea) ryba morska z rodziny solowatych, o płaskim korpusie otoczonym ościstą płetwą, z oczami umieszczonymi na ciemniejszym boku. Jedna z najsmaczniejszych i najmniejszych płastug. Osiąga długość 60 cm. Różne gatunki występują m.in. w kanale La Manche, Morzu Północnym i Oceanie Atlantyckim. Najlepsze są sole z mórz zimniejszych i łowione na głębinach. Mięso ma mało ości, jest chude, białe i zwarte, lekko strawne i delikatne w smaku. Małe rybki smaży się w głębokim tłuszczu, średnie smaży się na patelni lub piecze na grillu, duże gotuje się w wywarze. Sole są bardzo cenione w kuchni francuskiej, angielskiej i skandynawskiej, często wykorzystywane w formie filetów. Sławna potrawa filets de sole Walewska, to filety z soli przybrane homarzycami, plasterkami trufli, podlane sosem Mornay i zapieczone. |
Strony w Nagłówku
niedziela, 20 grudnia 2015
Sola
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz