niedziela, 20 grudnia 2015

Zupa cebulowa

Kuchnia francuska
porcja dla 4 osób;
przygotowanie 5 minut;
gotowanie 1 godzina.
  • Składniki:
    • 4 duże cebule;
    • 2 ząbki czosnku;
    • 100 g pokrojonego na cienkie plasterki ementalera;
    • 200 ml białego wytrawnego wina;
    • 3 łyżki masła;
    • 4 łyżki oleju;
    • 1 bouquet garni;
    • 2 łyżki mąki;
    • 1 litr bulionu;
    • sól, pieprz - do smaku;
  •  
    • 4 kromki bułki na grzanki.
  1. Przygotowanie:
    1. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zrumień na maśle zmieszanym z oliwą. Oprósz mąką i smaż dalej, aż mąka nabierze złotego koloru. Wlej wino i gotuj i gotuj na małym ogniu około 5 minut. Obierz czosnek i rozetrzyj z odrobiną soli.
    2. Cebulę zalej bulionem, dodaj czosnek i bouquet garni, przypraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 45 minut. Wyjmij z bulionu bouquet garni.
    3. Bułki zrumień na patelni bez tłuszczu. Możesz też pokroić ją w kostkę i zrumienić, jak wolisz.
    4. Przygotuj 4 naczynia kamionkowe. Wlej do nich zupę, umieść w każdym grzanki i na wierzchu połóż plasterki ementalera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Gdy ser się stopi, wyjmij i od razu podawaj do jedzenia.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: