- Przygotowanie:
- Płaty śledziowe moczymy przez 2 ÷ 3 godzin w wodzie zakwaszonej octem winnym (jeśli są słone). Kroimy je na kawałki i układamy na głębokim półmisku, posypując kolendrą.
- Jabłka obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o dużych otworach. Natychmiast po utarciu mieszamy je z chrzanem (aby nie ściemniały), dodając opłukane rodzynki, wino, śmietanę (1 x ½), szczyptę pieprzu w/g własnego gustu (UWAGA Z Solą! dodajemy według uznania, w zależności od słoności śledzi).
Sos powinien mieć smak winno-kwaskowo-słodkawy.
- Zalewamy śledzie i wstawiamy przykryte np. na noc do lodówki, aby nabrały aromatu sosu.
- Wyjmujemy śledzie z lodówki polewamy resztą śmietany, posypujemy zielonym groszkiem i podajemy do konsumpcji.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz