wtorek, 8 grudnia 2015

Śledź po lwowsku

Z przepisów Babci Michaliny
  • Składniki:
    • płaty śledziowe (matiasy) - 50 dag;
    • kwaśne jabłka (np. szare renety) - 2 szt;
    • białe, wytrawne wino - ⅛ szklanki;
    • rodzynki - 2 łyżki;
    • kwaśna śmietana - 2 x ½ szklanki;
    • chrzan - 2 łyżki;
    • groszek zielony - 1 łyżka;
    • sól, pieprz, 2 ÷ 3 szczypty kolendry;
  1. Przygotowanie:
    1. Płaty śledziowe moczymy przez 2 ÷ 3 godzin w wodzie zakwaszonej octem winnym (jeśli są słone). Kroimy je na kawałki i układamy na głębokim półmisku, posypując kolendrą.
    2. Jabłka obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o dużych otworach. Natychmiast po utarciu mieszamy je z chrzanem (aby nie ściemniały), dodając opłukane rodzynki, wino, śmietanę (1 x ½), szczyptę pieprzu w/g własnego gustu (UWAGA Z Solą! dodajemy według uznania, w zależności od słoności śledzi).
      Sos powinien mieć smak winno-kwaskowo-słodkawy.
    3. Zalewamy śledzie i wstawiamy przykryte np. na noc do lodówki, aby nabrały aromatu sosu.
    4. Wyjmujemy śledzie z lodówki polewamy resztą śmietany, posypujemy zielonym groszkiem i podajemy do konsumpcji.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: