wtorek, 8 grudnia 2015

Pudding z ziemniaków z serem

Przepis ze Słowacji
  • Składniki:
    • ziemniaki - 1 kg;
    • śmietana - 150 ml;
    • masło - 100 g;
    • jajka - 4 szt;
    • sól - wedle uznania;
    • gałka muszkatołowa;
    • zielenina;
    • bulka tarta - 30 g;
    • żółty ser - 100 g (utarty na średnich oczkach);
    • tłuszczu do posmarowania formy do pieczenia;
  1. Przygotowanie:
    1. Oczyszczone, umyte ziemniaki ugotuj i ubij ze śmietaną.
    2. Utrzyj żółtka z masłem, solą, gałką muszkatołową. Dodaj do masy ubite ziemniaki, bułkę tartą, 50 g utartego sera i posiekaną zieleninę, dobrze wymieszaj.
    3. Umieścić ciasto w wysmarowanej tłuszczem brytwance posyp resztą sera. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i piec około 25 minut.
    4. Podawaj pudding solo (mnie smakuje na gorąco), lub z np. jakimiś sosami. Wedle własnego uznania.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: