środa, 2 grudnia 2015

Sos grzybowy

Z przepisów Babci Michaliny
  1. Proporcje składników:
    1. Suszone grzyby — 6÷7 szt.;
    2. Śmietana — pół szklanki;
    3. Zasmażka: 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki;
    4. Sól i pieprz — opcjonalnie do smaku;
  1. Przygotowanie sosu:
    1. Grzyby starannie umyj i namocz dzień przed przyrządzeniem sosu w dwóch szklankach przegotowanej, letniej wody.
    2. Nazajutrz ugotuj je w tej samej wodzie do miękkości (ok. 30 minut); Po tym czasie wyjmij z wywaru i drobniutko posiekaj.
    3. Z masła i mąki przygotuj rumianą zasmażkę; rozprowadź ją zimnym wywarem z grzybów, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i mieszając, zagotuj.
    4. Po zdjęciu z ognia wlej śmietanę i dodaj posiekane grzyby. Koniec.
Życzę smacznego! Baltazar.   




Brak komentarzy: