środa, 2 grudnia 2015

Sos majonezowy - majonez

Z przepisu Babci Michaliny.
Wiem co jem!
  • Składniki:
    • Oliwa - 1,5 szklanki (możesz zastąpić olejem rzepakowym);
    • Żółtka - 2 szt (przed rozbiciem jaja umyj i sparz wrzątkiem);
    • Musztarda - 2 płaskie łyżeczki;
    • Sok z cytryny - ½ łyżeczki;
    • Sól, pieprz - do smaku;
    • Wrzątek - opcjonalnie;
Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową.
Żółtka, trochę soli, pieprzu i musztardę włóż do salaterki. Ucieraj (najlepiej robotem) dodając sok z cytryny, następnie - ciągle ucierając - wlewaj powolutku cienką strużką, na początku po kilka kropel, oliwę. Masa ma zgęstnieć i dopiero wtedy dodawaj kolejne porcję oliwy. Po wlaniu całości oliwy, gdy sos zacznie gęstnieć dodaj łyżeczkę wrzątku (zapobiega zważeniu się sosu), dopraw - ciągle ucierając - solą i pieprzem do smaku. Jeśli majonez jest bardzo gęsty, na koniec można dodać - ciągle ucierając - jeszcze wrzątku.
Życzę smacznego!

Aby majonez się udał
musisz pamiętać o trzech rzeczach:
   - składniki muszą mieć temperaturę pokojową,
   - oliwę musisz - zwłaszcza na początku - wlewać powolutku,
   - naprawdę bardzo szybko ucierać.
Jeśli spełnisz te warunki, majonez musi się udać.

Jeśli jednak zdarzyłoby się, że w czasie przygotowania masa się zważy nie wyrzucaj jej.
Przygotuj jeszcze raz wszystkie składniki na zrobienie nowego majonezu.
Ponownie rozetrzyj żółtko z musztardą, solą, odrobiną pieprzu i zacznij szybko rozcierać dodając sok z cytryny.
Ciągle ucierając dodawaj w pierwszej kolejności niewielkimi porcjami zważoną masę a dopiero potem olej.
Uzyskasz po prostu więcej majonezu.

Brak komentarzy: