Z przepisu Babci Michaliny.
Wiem co jem!
Żółtka, trochę soli, pieprzu i musztardę włóż do salaterki. Ucieraj (najlepiej robotem) dodając sok z cytryny, następnie - ciągle ucierając - wlewaj powolutku cienką strużką, na początku po kilka kropel, oliwę. Masa ma zgęstnieć i dopiero wtedy dodawaj kolejne porcję oliwy. Po wlaniu całości oliwy, gdy sos zacznie gęstnieć dodaj łyżeczkę wrzątku (zapobiega zważeniu się sosu), dopraw - ciągle ucierając - solą i pieprzem do smaku. Jeśli majonez jest bardzo gęsty, na koniec można dodać - ciągle ucierając - jeszcze wrzątku.
Życzę smacznego!
Aby majonez się udał
musisz pamiętać o trzech rzeczach:
- składniki muszą mieć temperaturę pokojową,
- oliwę musisz - zwłaszcza na początku - wlewać powolutku,
- naprawdę bardzo szybko ucierać.
Jeśli spełnisz te warunki, majonez musi się udać.
Jeśli jednak zdarzyłoby się, że w czasie przygotowania masa się zważy nie wyrzucaj jej.
Przygotuj jeszcze raz wszystkie składniki na zrobienie nowego majonezu.
Ponownie rozetrzyj żółtko z musztardą, solą, odrobiną pieprzu i zacznij szybko rozcierać dodając sok z cytryny.
Ciągle ucierając dodawaj w pierwszej kolejności niewielkimi porcjami zważoną masę a dopiero potem olej.
Uzyskasz po prostu więcej majonezu.
Wiem co jem!
- Składniki:
- Oliwa - 1,5 szklanki (możesz zastąpić olejem rzepakowym);
- Żółtka - 2 szt (przed rozbiciem jaja umyj i sparz wrzątkiem);
- Musztarda - 2 płaskie łyżeczki;
- Sok z cytryny - ½ łyżeczki;
- Sól, pieprz - do smaku;
- Wrzątek - opcjonalnie;
Żółtka, trochę soli, pieprzu i musztardę włóż do salaterki. Ucieraj (najlepiej robotem) dodając sok z cytryny, następnie - ciągle ucierając - wlewaj powolutku cienką strużką, na początku po kilka kropel, oliwę. Masa ma zgęstnieć i dopiero wtedy dodawaj kolejne porcję oliwy. Po wlaniu całości oliwy, gdy sos zacznie gęstnieć dodaj łyżeczkę wrzątku (zapobiega zważeniu się sosu), dopraw - ciągle ucierając - solą i pieprzem do smaku. Jeśli majonez jest bardzo gęsty, na koniec można dodać - ciągle ucierając - jeszcze wrzątku.
Życzę smacznego!
Aby majonez się udał
musisz pamiętać o trzech rzeczach:
- składniki muszą mieć temperaturę pokojową,
- oliwę musisz - zwłaszcza na początku - wlewać powolutku,
- naprawdę bardzo szybko ucierać.
Jeśli spełnisz te warunki, majonez musi się udać.
Jeśli jednak zdarzyłoby się, że w czasie przygotowania masa się zważy nie wyrzucaj jej.
Przygotuj jeszcze raz wszystkie składniki na zrobienie nowego majonezu.
Ponownie rozetrzyj żółtko z musztardą, solą, odrobiną pieprzu i zacznij szybko rozcierać dodając sok z cytryny.
Ciągle ucierając dodawaj w pierwszej kolejności niewielkimi porcjami zważoną masę a dopiero potem olej.
Uzyskasz po prostu więcej majonezu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz