- Majonez podstawowy:
- żółtka - 2 szt;
- oliwa z oliwek - 250 ml;
- cukier puder - ½ łyżeczki;
- ocet winny lub sok z cytryny - 2 łyżeczki;
- sól - ½ łyżeczki;
- biały pieprz - ¼ łyżeczki;
Żółtka ubij z solą, dodając stopniowo ocet lub sok z cytryny. Powoli wlewaj cieniutkim strumieniem oliwę, nie przerywając ubijania. Gdy masa zgęstnieje, dopraw cukrem i pieprzem. Majonez możesz ubijać trzepaczką albo zmiksować na wolnych obrotach. Aby majonez się udał wszystkie składniki muszą mieć jednakową, najlepiej pokojową temperaturę.
Składnikami podstawowego sosu majonezowego są żółtka i oliwa lub olej w proporcji: 1 żółtko na 150 ÷ 250 ml oleju oraz przyprawy: musztarda, ocet winny lub sok z cytryny, bulion, sól, pieprz, cukier. Żółtka i olej muszą być świeże - przedłuży to trwałość majonezu. Żółtka powinny pochodzić z jajek umytych, sparzonych i wytartych do sucha. Po utarciu żółtek z przyprawami należy dodawać po kropli oleju w ten sposób, by ucierana masa wchłonęła poprzednią kroplę przed dodaniem następnej. W miarę gęstnienia majonezu można przyspieszyć dodawanie oleju.
|
|
- Sos andaluzyjski:
- 250 ml majonezu podstawowego,
- łyżka pasty pomidorowej,
- roztarty ząbek czosnku,
- łyżka drobniutko pokrojonej zielonej pietruszki,
- łyżka posiekanej czerwonej papryki.
Majonez wymieszaj z czosnkiem i pastą pomidorową. Przybierz zieloną pietruszką i papryką.
- Sos chantilly:
- 250 ml majonezu podstawowego,
- 2 łyżki śmietanki kremowej.
Wymieszaj majonez ze śmietanką by uzyskać jednolitą masę.
- Sos zielony:
- 250 ml majonezu podstawowego,
- łyżka sparzonego i posiekanego szpinaku,
- łyżka drobno pokrojonych ziół.
Majonez połącz ze szpinakiem, na koniec dodaj zioła.
- Sos curry:
- 250 ml majonezu podstawowego,
- 1 łyżeczka przyprawy curry.
Curry dokładnie wymieszaj z curry.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz