sobota, 19 grudnia 2015

Sosy majonezowe

Kuchnia francuska
  • Majonez podstawowy:
    • żółtka - 2 szt;
    • oliwa z oliwek - 250 ml;
    • cukier puder - ½ łyżeczki;
    • ocet winny lub sok z cytryny - 2 łyżeczki;
    • sól - ½ łyżeczki;
    • biały pieprz - ¼ łyżeczki;
Żółtka ubij z solą, dodając stopniowo ocet lub sok z cytryny. Powoli wlewaj cieniutkim strumieniem oliwę, nie przerywając ubijania. Gdy masa zgęstnieje, dopraw cukrem i pieprzem.
Majonez możesz ubijać trzepaczką albo zmiksować na wolnych obrotach. Aby majonez się udał wszystkie składniki muszą mieć jednakową, najlepiej pokojową temperaturę.

Składnikami podstawowego sosu majonezowego są żółtka i oliwa lub olej w proporcji: 1 żółtko na 150 ÷ 250 ml oleju oraz przyprawy: musztarda, ocet winny lub sok z cytryny, bulion, sól, pieprz, cukier.
Żółtka i olej muszą być świeże - przedłuży to trwałość majonezu. Żółtka powinny pochodzić z jajek umytych, sparzonych i wytartych do sucha. Po utarciu żółtek z przyprawami należy dodawać po kropli oleju w ten sposób, by ucierana masa wchłonęła poprzednią kroplę przed dodaniem następnej. W miarę gęstnienia majonezu można przyspieszyć dodawanie oleju.
  1. Sos andaluzyjski:
    1. 250 ml majonezu podstawowego,
    2. łyżka pasty pomidorowej,
    3. roztarty ząbek czosnku,
    4. łyżka drobniutko pokrojonej zielonej pietruszki,
    5. łyżka posiekanej czerwonej papryki.
Majonez wymieszaj z czosnkiem i pastą pomidorową. Przybierz zieloną pietruszką i papryką.

  1. Sos chantilly:
    1. 250 ml majonezu podstawowego,
    2. 2 łyżki śmietanki kremowej.
Wymieszaj majonez ze śmietanką by uzyskać jednolitą masę.

  1. Sos zielony:
    1. 250 ml majonezu podstawowego,
    2. łyżka sparzonego i posiekanego szpinaku,
    3. łyżka drobno pokrojonych ziół.
Majonez połącz ze szpinakiem, na koniec dodaj zioła.

  1. Sos curry:
    1. 250 ml majonezu podstawowego,
    2. 1 łyżeczka przyprawy curry.
Curry dokładnie wymieszaj z curry.

Życzę smacznego!

Brak komentarzy: