wtorek, 8 grudnia 2015

Wartość odżywcza kapusty kiszonej

Kapusta kwaszona, kapusta kiszona – rodzaj potrawy lub jeden z jej składników, przygotowywany z szatkowanej kapusty, która poddawana jest kiszeniu poprzez zasolenie i fermentację. Wikipedia
    Wartość odżywcza na 100 g:
    • Tłuszcz: Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,1 g;
    • Cholesterol - 0 mg;
    • Sód - 661 mg;
    • Potas - 170 mg;
    • Węglowodany: Błonnik - 2,9 g, Cukry - 1,8 g;
    • Białko - 0,9 g;
    • Witamina A - 18 IU;
    • Witamina B6 - 0,1 mg;
    • Wapń - 30 mg;
    • Kwas askorbinowy - 14,7 mg;
    • Żelazo - 1,5 mg;
    • Magnez - 13 mg;

Brak komentarzy: