- 60 ÷ 80 dag młodych ziemniaków
- Sól
- 4 dag masła
- ½ pęczka kopru
Ziemniaki bardzo młode wystarczy ostrą szczotką umyć, a ziemniaki z przylegającą skórką bardzo cienko obrać i umyć. Zalać ziemniaki dużą ilością wrzącej wody, osolić i gotować. Z kopru oddzielić listki, a łodygi związać nitką i dodać do gotujących się ziemniaków. Miękkie ziemniaki odcedzić, usunąć łodygi kopru, na wierzch położyć masło, posypać częścią kopru i 2 do 3 minut, pod przykryciem podgrzewać. Moja babcia owijała garnek czystą ściereczką i wkładała pod pierzynę - może śmieszne, ale prawdziwe. Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć na talerze i posypać resztą kopru.
Tak przygotowane ziemniaki mają zastosowanie do różnych potraw. Ja osobiście lubię je z jajkiem sadzonym posypanym świeżym, posiekanym szczypiorem i do tego szklanka kefiru lub maślanki - nie wspomnę już o zsiadłym mleku, które babcia nam serwowała na wsi.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz