środa, 2 grudnia 2015

Ziemniaki młode z grzybami w śmietanie

Z przepisu Babci Michaliny
 
                                 •   1 kg młodych ziemniaków
                                 •   4 dag masła lub margaryny
                                 •   25 dag świeżych grzybów, najlepiej mieszanych
                                 •   2 cebule
                                 •   1 szklanka śmietany
                                 •   3 ÷ 4 jaj
                                 •   zielenina
                                 •   sól
                                 •   pieprz

Oczyszczone ze skórki i wypłukane ziemniaki pokroić na połówki lub na ćwiartki (w zależności od wielkości), zalać wrząca wodą, ugotować, odcedzić. Do ziemniaków włożyć łyżkę masła i przykryć.
Pokrojone grzyby w kosteczkę i posiekane cebule podsmażyć, następnie posolić do smaku, podlać niewielką ilością przegotowanej wody i dusić na niewielkim ogniu do wyparowania soku. Przestudzone grzyby zalać śmietaną wymieszaną z jajami, następnie całość wkładamy do ziemniaków i podgrzewamy powoli aż masa się zetnie.
Natychmiast  nakładamy na talerze obficie posypując zieleniną z dodatkiem zielonej sałaty, sałatki z pomidorów lub mizerii.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: