Z przepisu Babci Michaliny
• 1 kg młodych ziemniaków
• 4 dag masła lub margaryny
• 25 dag świeżych grzybów, najlepiej mieszanych
• 2 cebule
• 1 szklanka śmietany
• 3 ÷ 4 jaj
• zielenina
• sól
• pieprz
Oczyszczone ze skórki i wypłukane ziemniaki pokroić na połówki lub na ćwiartki (w zależności od wielkości), zalać wrząca wodą, ugotować, odcedzić. Do ziemniaków włożyć łyżkę masła i przykryć.
Pokrojone grzyby w kosteczkę i posiekane cebule podsmażyć, następnie posolić do smaku, podlać niewielką ilością przegotowanej wody i dusić na niewielkim ogniu do wyparowania soku. Przestudzone grzyby zalać śmietaną wymieszaną z jajami, następnie całość wkładamy do ziemniaków i podgrzewamy powoli aż masa się zetnie.
Natychmiast nakładamy na talerze obficie posypując zieleniną z dodatkiem zielonej sałaty, sałatki z pomidorów lub mizerii.
Życzę smacznego!
• 1 kg młodych ziemniaków
• 4 dag masła lub margaryny
• 25 dag świeżych grzybów, najlepiej mieszanych
• 2 cebule
• 1 szklanka śmietany
• 3 ÷ 4 jaj
• zielenina
• sól
• pieprz
Oczyszczone ze skórki i wypłukane ziemniaki pokroić na połówki lub na ćwiartki (w zależności od wielkości), zalać wrząca wodą, ugotować, odcedzić. Do ziemniaków włożyć łyżkę masła i przykryć.
Pokrojone grzyby w kosteczkę i posiekane cebule podsmażyć, następnie posolić do smaku, podlać niewielką ilością przegotowanej wody i dusić na niewielkim ogniu do wyparowania soku. Przestudzone grzyby zalać śmietaną wymieszaną z jajami, następnie całość wkładamy do ziemniaków i podgrzewamy powoli aż masa się zetnie.
Natychmiast nakładamy na talerze obficie posypując zieleniną z dodatkiem zielonej sałaty, sałatki z pomidorów lub mizerii.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz