Z przepisu Babci Michaliny
• 1 kg młodych ziemniaków
• 4 dag tłuszczu
• 20 dag grzybów
• 3 cebule
• 4 pomidory
• ¾ szklanki śmietany
• zielenina
• sól
• pieprz
Młode ziemniaki tej samej wielkości przekrojone na pół przegotować w osolonej wodzie prawie do miękkości - odcedzić. Oddzielnie na tłuszczu z dodatkiem posiekanej cebuli podsmażyć grzyby, następnie posolić do smaku i z dodatkiem niewielkiej ilości przegotowanej wody dusić na niewielkim ogniu do wyparowania soku. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i dodać do grzybów pod koniec duszenia. Ziemniaki dodać do konsystencji grzybów i pomidorów, dusić. Pod koniec wszystko zalać śmietaną i wymieszać przyprawiając do smaku solą i pieprzem, chwilę podusić. Potrawę podać do spożycia obficie posypaną zieleniną z dodatkiem zielonej sałaty.
Życzę smacznego!
• 1 kg młodych ziemniaków
• 4 dag tłuszczu
• 20 dag grzybów
• 3 cebule
• 4 pomidory
• ¾ szklanki śmietany
• zielenina
• sól
• pieprz
Młode ziemniaki tej samej wielkości przekrojone na pół przegotować w osolonej wodzie prawie do miękkości - odcedzić. Oddzielnie na tłuszczu z dodatkiem posiekanej cebuli podsmażyć grzyby, następnie posolić do smaku i z dodatkiem niewielkiej ilości przegotowanej wody dusić na niewielkim ogniu do wyparowania soku. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i dodać do grzybów pod koniec duszenia. Ziemniaki dodać do konsystencji grzybów i pomidorów, dusić. Pod koniec wszystko zalać śmietaną i wymieszać przyprawiając do smaku solą i pieprzem, chwilę podusić. Potrawę podać do spożycia obficie posypaną zieleniną z dodatkiem zielonej sałaty.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz