środa, 2 grudnia 2015

Ziemniaki młode z grzybami i pomidorami

Z przepisu Babci Michaliny

                        •   1 kg młodych ziemniaków
                        •   4 dag tłuszczu
                        •   20 dag grzybów
                        •   3 cebule
                        •   4 pomidory
                        •   ¾ szklanki śmietany
                        •   zielenina
                        •   sól
                        •   pieprz

Młode ziemniaki tej samej wielkości przekrojone na pół przegotować w osolonej wodzie prawie do miękkości - odcedzić. Oddzielnie na tłuszczu z dodatkiem posiekanej cebuli podsmażyć grzyby, następnie posolić do smaku i z dodatkiem niewielkiej ilości przegotowanej wody dusić na niewielkim ogniu do wyparowania soku. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki i dodać do grzybów pod koniec duszenia. Ziemniaki dodać do konsystencji grzybów i pomidorów, dusić. Pod koniec wszystko zalać śmietaną i wymieszać przyprawiając do smaku solą i pieprzem, chwilę podusić. Potrawę podać do spożycia obficie posypaną zieleniną z dodatkiem zielonej sałaty.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: