środa, 2 grudnia 2015

Zupa ziemniaczana zasmażana

Z przepisów Babci Michaliny
  • Składniki:
    • ½ porcji włoszczyzny;
    • 1 łyżka oleju rzepakowego;
    • 60 dag ziemniaków;
    • 4 dag słoniny, pokrojonej w drobną kosteczkę;
    • 2 łyżki mąki
    • sól, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie zielenina
Oczyszczoną włoszczyznę pokrajaną w cienkie słupki mocno podgrzać w garnku z dodatkiem łyżki oleju. Tu muszę się wtrącić, gdyż widziałem jak moja Babunia przygotowywała włoszczyznę przed gotowaniem na taką zupę. Mocno podgrzewała tłuszcz, wrzucała jarzyny, mieszała, a następnie zalewała je wrzątkiem. To podgrzewanie w oleju, to prawie smażenie. Proces bardzo krótki ale w dużej temperaturze. Do włoszczyzny wlać ok. 1,5 litra wrzącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, osolić - gotować. Obrane, pokrajane w kostkę (1,5 ÷ 2cm) ziemniaki dodać po 10 minutach gotowania i razem dogotować do miękkości ziemniaków.
Wytopić słoninę na patelni do uzyskania ładnych, niezbyt ciemnych skwarek.
Zrumienić mąkę na drugiej suchej patelni, dodać stopioną słoninę, dobrze wymieszać, podprawić nią zupę, zagotować. Przyprawić zupę do smaku, wsypać zieleninę i gotowe.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: