środa, 2 grudnia 2015

Naleśniki z ziemniaków gotowanych

Z przepisów Babci Michaliny
  • Składniki:
    • 40 dag ugotowanych ziemniaków;
    • 15 dag mąki;
    • 3 ÷ 4 jaj;
    • 1 szklanka mleka;
    • sól;
    • gałka muszkatołowa;
    • 6 łyżek oleju;
Ugotowane ziemniaki zetrzeć na tarce ze średniej wielkości oczkami, dodać mleko, jaja, mąkę, przyprawić solą i gałką muszkatołową, wymieszać ciasto. Na niewielkiej patelni ze stopionym tłuszczem smażyć z obu stron nie bardzo cienkie naleśniki. Usmażone naleśniki zwinąć i podać z dodatkiem sosu pomidorowego, gęstego sosu na kwaśno, grzybów duszonych lub sosu grzybowego itd., oraz surówką dobraną do sosu.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: