- Składniki:
- 1 kg ziemniaków;
- 2 bułki kajzerki;
- 1 szklanka mleka;
- 2 dag drożdży;
- 2 jajka;
- 2 płaskie łyżki mąki;
- 10 dag tłuszczu;
- sól, pieprz;
- 1 łyżka drobno posiekanej zieleniny;
|
|
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, wylać na sitko, dobrze odcedzić nadmiar soku. Bułki namoczyć w letnim mleku, rozetrzeć łyżką z drożdżami, wymieszać z ziemniakami. Dodać żółtka z jajek, łyżkę zieleniny, przyprawić do smaku i dobrze wszystko wymieszać, dołożyć ubitą pianę z białek, wsypać mąkę i znowu wymieszać. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste można zwiększyć nieco ilość mleka. Rozklepywać ciasto na dość cienkie placuszki (wielkości racuszków) i na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z surówką z kapusty lub sałatą zieloną. Dobrze komponują się z sosem żurawinowym, pastą ajwar. Ja osobiście stosuje je do gulaszu posypanego zieleniną z sałatą zieloną i pastą Ajwar, którą serwuję w osobnej salaterce, aby każdy nakładał sobie jej wedle własnego gustu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz