piątek, 15 stycznia 2016

Ginger Garlic Paste - pasta imbirowo czosnkowa

Kuchnia indyjska
Pasta Imbirowo-Czosnkowa jest regularnie stosowana w kuchni indyjskiej.
Żaden produkt zakupiony w sklepie nie przebije wyrobu domowej roboty, który w tym przypadku wykonamy ze świeżego imbiru, czosnku i kurkumy z odrobiną oliwy z oliwek - oczywiście bez konserwantów. Kurkuma w proszku i olej utrzymują pastę w świeżości przez dłuższy czas, to znaczy, że działają jak środki konserwujące. Pamiętaj jednak, że one nie pomogą jak nie użyjesz czystej łyżeczki i pojemnika, w którym pasta ma być przechowywana.
  1. Składniki:
    1. Imbir, posiekany - 1 szklanka;
    2. Czosnek, obrane ząbki - 1 szklanka;
    3. Kurkuma w proszku - 1 łyżeczka;
    4. Oliwa z oliwek - 1 łyżka;
  1. Przygotowanie:
    1. Zmiksuj imbir, czosnek, kurkumę i olej na gładką masę, sprawdź łyżką czy nie zostały jakieś kawałki czosnku lub imbiru. Jeśli tak, to uruchom mikser ponownie.
    2. Użyj czystej, suchej łyżki i przełóż pastę do czystego suchego pojemnika szczelnie zamykanego. Przechowuj w lodówce.
      Jeżeli użyłeś czystego pojemnika i czystej łyżki, to pasta będzie nadawać się do spożycia przez 1 miesiąc.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: