- Składniki na 2 porcje:
- Paner (twaróg, ser), pokrojony w kostkę 2,5 cm - 25 dag;
- Pomidor, obrany ze skórki i zmiksowany - 1 średni;
- Cebula, średnia - 2 szt;
- Orzechy nerkowca - 5÷6 szt;
- Kolendra, nasiona palone - 1 łyżeczka;
- Goździki - 1÷2 szt;
- Liść laurowy - ½ szt;
- Cynamon - kawałek;
- Kardamon zielony - 2 szt;
- Ginger Garlic Paste - 1 łyżka;
- Kurkuma w proszku - ¼ łyżeczki;
- Czerwona chili w proszku - ½ łyżeczki;
- Kolendra w proszku - ½ łyżeczki;
- Czerwony barwnik spożywczy - opcjonalnie (1 kropla);
- Twaróg, rozdrobniony (nie kwaśny) - ⅓ szklanki;
- Garam masala - ¼ łyżeczki;
- Szafran, zamoczony w łyżeczce wody - 2÷3 pręciki;
- Kasuri Methi* - 1÷2 łyżeczki;
- Śmietana, świeża - 2 łyżki;
- Cukier - opcjonalnie (½ łyżeczki;);
- Olej lub Ghee (masło klarowane) - 3 łyżki;
- Ciepła woda - ½ szklanki;
- Sól - do smaku;
|
|
- Przygotowanie:
- Zmiel orzechy nerkowca i zmieszaj z mieloną kolendrą. Odstaw na bok niech czekają na swoją kolej.
- Zblanszuj cebulę a następnie zmiksuj do średnio grubej pasty. Rozgrzej olej na patelni (lub w Kadai) na średnim ogniu. Dodaj goździki, liść laurowy, cynamon i zielony kardamon. Gdy zaczną skwierczeć, dodaj zmiksowaną cebulę. Smaż dotąd, aż stanie się jasno brązowa (około 3÷4 minuty).
- Dodaj pastę ginger-garlic, kurkumę, czerwoną chili, kolendrę, barwnik spożywczy, orzechy nerkowca zmieszane z kolendrą i smaż przez minutę. Następnie dodaj zmiksowanego pomidora i sól. Smaż przez około 2 minuty. Dodaj twaróg, cukier i ⅓ szklanki ciepłej wody. Wymieszać je i niech mieszanka dusi się do wyparowania wody.
- Zdejmij patelnię z ognia i studź całość przez około 5 minut. Po ostudzeniu wyjmij z potrawy goździki, liść laurowy, cynamon i zielony kardamon. Przełóż wszystko do blendera lub malaksera i zmiksuj na gładką masę. Następnie przenieś zmiksowana masę na patelnię.
- Dodaj garam masala i wymoczony szafran. Dobrze wymieszaj i gotuj przez minutę.
- Dodaj kostki paneer, które delikatnie wymieszaj, aby pokryły się całe sosem. Gotuj jeszcze przez 3÷4 minuty i wyłącz ogień.
- Udekoruj świeżą śmietaną, posyp kasoori methi i podawaj gorące.
Życzę smacznego!
- Porady lub odstępstwa kulinarne:
- Powyższa receptura wykorzystuje w Shahi Paneer, paneer w swojej podstawowej formie. Możesz jednak, dla odmiany, usmażyć kostki sera na jasno brązowy kolor co nieznacznie zmieni smak potrawy.
- Możesz dodać śmietanę już w kroku 5 razem z garam masala i wymoczonym szafranem.
- I, co zapewne ważne, możesz zastosować nasz rodzimy biały ser, oczywiście musi być jednolicie zbity i nie rozsypywać się podczas krojenia.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz