piątek, 15 stycznia 2016

Shahi Paneer - ser cesarski w pikantnym sosie

Kuchnia indyjska
Przygotowanie 40 minut.Paneer w pikantnym sosie orzechowo-pomidorowym
Shahi Paneer czyli ser cesarski, to pyszna Północno Indyjska potrawa wykonana z Paneer (twaróg), pikantnym sosem na bazie pomidorów z przyprawami dającymi niepowtarzalne odczucia smakowe.
Podaję tu tradycyjny przepis indyjski przekazywany od pokoleń.
  1. Składniki na 2 porcje:
    1. Paner (twaróg, ser), pokrojony w kostkę 2,5 cm - 25 dag;
    2. Pomidor, obrany ze skórki i zmiksowany - 1 średni;
    3. Cebula, średnia - 2 szt;
    4. Orzechy nerkowca - 5÷6 szt;
    5. Kolendra, nasiona palone - 1 łyżeczka;
    6. Goździki - 1÷2 szt;
    7. Liść laurowy - ½ szt;
    8. Cynamon - kawałek;
    9. Kardamon zielony - 2 szt;
    10. Ginger Garlic Paste - 1 łyżka;
    11. Kurkuma w proszku - ¼ łyżeczki;
    12. Czerwona chili w proszku - ½ łyżeczki;
    13. Kolendra w proszku - ½ łyżeczki;
    14. Czerwony barwnik spożywczy - opcjonalnie (1 kropla);
    15. Twaróg, rozdrobniony (nie kwaśny) - ⅓ szklanki;
    16. Garam masala - ¼ łyżeczki;
    17. Szafran, zamoczony w łyżeczce wody - 2÷3 pręciki;
    18. Kasuri Methi* - 1÷2 łyżeczki;
    19. Śmietana, świeża - 2 łyżki;
    20. Cukier - opcjonalnie (½ łyżeczki;);
    21. Olej lub Ghee (masło klarowane) - 3 łyżki;
    22. Ciepła woda - ½ szklanki;
    23. Sól - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Zmiel orzechy nerkowca i zmieszaj z mieloną kolendrą. Odstaw na bok niech czekają na swoją kolej.

    2. Zblanszuj cebulę a następnie zmiksuj do średnio grubej pasty. Rozgrzej olej na patelni (lub w Kadai) na średnim ogniu. Dodaj goździki, liść laurowy, cynamon i zielony kardamon. Gdy zaczną skwierczeć, dodaj zmiksowaną cebulę. Smaż dotąd, aż stanie się jasno brązowa (około 3÷4 minuty).
    3. Dodaj pastę ginger-garlic, kurkumę, czerwoną chili, kolendrę, barwnik spożywczy, orzechy nerkowca zmieszane z kolendrą i smaż przez minutę. Następnie dodaj zmiksowanego pomidora i sól. Smaż przez około 2 minuty. Dodaj twaróg, cukier i ⅓ szklanki ciepłej wody. Wymieszać je i niech mieszanka dusi się do wyparowania wody.
    4. Zdejmij patelnię z ognia i studź całość przez około 5 minut. Po ostudzeniu wyjmij z potrawy goździki, liść laurowy, cynamon i zielony kardamon. Przełóż wszystko do blendera lub malaksera i zmiksuj na gładką masę. Następnie przenieś zmiksowana masę na patelnię.
    5. Dodaj garam masala i wymoczony szafran. Dobrze wymieszaj i gotuj przez minutę.
    6. Dodaj kostki paneer, które delikatnie wymieszaj, aby pokryły się całe sosem. Gotuj jeszcze przez 3÷4 minuty i wyłącz ogień.
    7. Udekoruj świeżą śmietaną, posyp kasoori methi i podawaj gorące.
Życzę smacznego!

  1. Porady lub odstępstwa kulinarne:
    1. Powyższa receptura wykorzystuje w Shahi Paneer, paneer w swojej podstawowej formie. Możesz jednak, dla odmiany, usmażyć kostki sera na jasno brązowy kolor co nieznacznie zmieni smak potrawy.
    2. Możesz dodać śmietanę już w kroku 5 razem z garam masala i wymoczonym szafranem.
    3. I, co zapewne ważne, możesz zastosować nasz rodzimy biały ser, oczywiście musi być jednolicie zbity i nie rozsypywać się podczas krojenia.

*Kasoori methi to stosowane najczęściej w kuchni indyjskiej wysuszone liście kozieradki. Dodają potrawom niezwykłego, pysznego smaku oraz wspaniałego aromatu. Liście kozieradki należy pokruszyć i posypać nimi potrawę przed podaniem dania. Jest to niezwykle oryginalny i bardzo zdrowy dodatek do potraw.

Brak komentarzy: