- Składniki na 3 porcje:
- Jogurt - ⅓ szklanki;
- Ginger Garlic Paste - 1 łyżeczka;
- Mąka kukurydziana lub mąka pszenna - opcjonalnie (około ¼ łyżeczki);
- Czerwona, mielona chili - 1 łyżeczka;
- Kurkuma - opcjonalnie (szczypta);
- Kumin* - 1 łyżeczka;
- Kolendra, mielona - 1 łyżeczka;
- Garam masala - szczypta;
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka;
- Chaat Masala - ¼ łyżeczki + 1 łyżeczka;
- Olej rzepakowy - ½ łyżki + 1 łyżka;
- Sól - do smaku;
- Paneer, pokrojony w bryły 2,5 na 3,5 cm - 15 dag;
- Zielona papryczka, pokrojona w 3,5 cm kwadraty - 1÷2 duże;
- ** Czerwona papryka** "Capsicum", pokrojona w 3,5 cm kwadraty - 1÷2 duże;
- Cebula, pokrojona w 3,5 cm kwadraty - 1 duża;
- Dodatki:
- Cytryna, sparzona i pokrojona w kliny - 1 duża;
- Cebula, pokrojona w cienkie paski - 1 średnia;
- Miętowy Chutney - ¼ szklanki;
|
|
- Przygotowanie:
- Umieść jogurt w dużej misce. Dodaj 1 łyżeczkę ginger garlic paste, ¼ łyżeczki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczkę czerwonej chili, szczyptę kurkumy, 1 łyżeczkę zmielonego kuminu, szczyptę garam masala, 1 łyżeczkę soku z cytryny, ¼ łyżeczki chaat masala, ½ łyżki oleju i soli (dodaj trochę więcej soli, jak nie będziesz przyprawiać nią potrawy po dodaniu warzyw w następnym etapie). Dobrze wymieszaj.
- Dodaj do przygotowanej marynaty kostki sera paneer, zieloną paprykę, czerwoną paprykę i cebulę. Delikatnie wymieszaj, tak aby wszystko było pokryte marynatą. Przykryj folią lub pokrywką i umieść na co najmniej 1 godzinę w lodówce. Aby uzyskać głębszy smak wskazane jest marynowanie nawet 2 ÷ 3 godziny.
- W trakcie marynowania: jeśli do szaszłyków masz zamiar użyć drewnianych szpikulców, namocz je w zimnej wodzie przez około 20 minut (zapobiegnie to przywieranie składników do patyczków oraz przypalanie się szpikulców).
- Nadziewaj szpikulce cebulą, czerwoną papryką, zieloną papryką, paneerem itd. (kolejność możesz zmienić, byle paneer zawsze znalazł się pomiędzy nimi).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
- Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową, przy pomocy pędzelka posmaruj tikka niewielką ilością oleju i umieść je na blasze.
- Pierwsze pieczenie ma trwać około 7 ÷ 8 minut. Następnie obróć je, posmaruj niewielką ilością oleju i dosmaż przez kolejne 5 ÷ 7 minut. Krawędzie sera mają przybrać złoto brązowy kolor.
- Wyjmij blachę z pieca, posyp szaszłyki chaat masala i podawaj z plasterkami cebuli, ćwiartkami cytryny oraz z miętowym Chutney.
Życzę smacznego!
- Porady lub odstępstwa kulinarne:
- Zamiast sera paneer możesz zastosować nasz rodzimy twaróg, byle był jednolicie zbity i nie rozsypywał się podczas krojenia.
Postępuj z serem zawsze delikatnie.
- Aby uzyskać efekt grilowania na ogniu, możesz na koniec szaszłyki poddać przez około 30 sekund bezpośredniemu działaniu ognia i opiec je nad gazem.
- Jak nie jesteś wegetarianinem możesz dodać plasterki boczku, kiełbasy lub kawałki kurczaka etc.
- * Kumin możesz zastąpić kminkiem, lecz daj go ciut więcej.
- ** Zamiast papryki możesz zastosować np. pomidorki koktajlowe obrane ze skórki, albo paprykę i pomidorki na raz.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz