sobota, 16 stycznia 2016

Paneer tikka - ser z grila

Kuchnia indyjska
Przygotowanie 95 minut.Grilowanie w piekarniku.
Paneer tikka w dosłownym tłumaczeniu to kawałki sera i jest jedną z najczęściej spożywanych potraw w północno indyjskich regionach. Kawałki sera są marynowane np. w jogurcie z przyprawami a następnie grilowane.
Tutaj podaję przepis wyjściowy, bazowy, który możemy zaliczyć jako potrawę wegetariańską.
  1. Składniki na 3 porcje:
    1. Jogurt - ⅓ szklanki;
    2. Ginger Garlic Paste - 1 łyżeczka;
    3. Mąka kukurydziana lub mąka pszenna - opcjonalnie (około ¼ łyżeczki);
    4. Czerwona, mielona chili - 1 łyżeczka;
    5. Kurkuma - opcjonalnie (szczypta);
    6. Kumin* - 1 łyżeczka;
    7. Kolendra, mielona - 1 łyżeczka;
    8. Garam masala - szczypta;
    9. Sok z cytryny - 1 łyżeczka;
    10. Chaat Masala - ¼ łyżeczki + 1 łyżeczka;
    11. Olej rzepakowy - ½ łyżki + 1 łyżka;
    12. Sól - do smaku;
    13. Paneer, pokrojony w bryły 2,5 na 3,5 cm - 15 dag;
    14. Zielona papryczka, pokrojona w 3,5 cm kwadraty - 1÷2 duże;
    15. ** Czerwona papryka** "Capsicum", pokrojona w 3,5 cm kwadraty - 1÷2 duże;
    16. Cebula, pokrojona w 3,5 cm kwadraty - 1 duża;
  1. Dodatki:
    1. Cytryna, sparzona i pokrojona w kliny - 1 duża;
    2. Cebula, pokrojona w cienkie paski - 1 średnia;
    3. Miętowy Chutney - ¼ szklanki;
  1. Przygotowanie:
    1. Umieść jogurt w dużej misce. Dodaj 1 łyżeczkę ginger garlic paste, ¼ łyżeczki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczkę czerwonej chili, szczyptę kurkumy, 1 łyżeczkę zmielonego kuminu, szczyptę garam masala, 1 łyżeczkę soku z cytryny, ¼ łyżeczki chaat masala, ½ łyżki oleju i soli (dodaj trochę więcej soli, jak nie będziesz przyprawiać nią potrawy po dodaniu warzyw w następnym etapie). Dobrze wymieszaj.
    2. Dodaj do przygotowanej marynaty kostki sera paneer, zieloną paprykę, czerwoną paprykę i cebulę. Delikatnie wymieszaj, tak aby wszystko było pokryte marynatą. Przykryj folią lub pokrywką i umieść na co najmniej 1 godzinę w lodówce. Aby uzyskać głębszy smak wskazane jest marynowanie nawet 2 ÷ 3 godziny.
    3. W trakcie marynowania: jeśli do szaszłyków masz zamiar użyć drewnianych szpikulców, namocz je w zimnej wodzie przez około 20 minut (zapobiegnie to przywieranie składników do patyczków oraz przypalanie się szpikulców).
    4. Nadziewaj szpikulce cebulą, czerwoną papryką, zieloną papryką, paneerem itd. (kolejność możesz zmienić, byle paneer zawsze znalazł się pomiędzy nimi).
    5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
    6. Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową, przy pomocy pędzelka posmaruj tikka niewielką ilością oleju i umieść je na blasze.
    7. Pierwsze pieczenie ma trwać około 7 ÷ 8 minut. Następnie obróć je, posmaruj niewielką ilością oleju i dosmaż przez kolejne 5 ÷ 7 minut. Krawędzie sera mają przybrać złoto brązowy kolor.
    8. Wyjmij blachę z pieca, posyp szaszłyki chaat masala i podawaj z plasterkami cebuli, ćwiartkami cytryny oraz z miętowym Chutney.
Życzę smacznego!
  1. Porady lub odstępstwa kulinarne:
    1. Zamiast sera paneer możesz zastosować nasz rodzimy twaróg, byle był jednolicie zbity i nie rozsypywał się podczas krojenia.
      Postępuj z serem zawsze delikatnie.
    2. Aby uzyskać efekt grilowania na ogniu, możesz na koniec szaszłyki poddać przez około 30 sekund bezpośredniemu działaniu ognia i opiec je nad gazem.
    3. Jak nie jesteś wegetarianinem możesz dodać plasterki boczku, kiełbasy lub kawałki kurczaka etc.
    4. * Kumin możesz zastąpić kminkiem, lecz daj go ciut więcej.
    5. ** Zamiast papryki możesz zastosować np. pomidorki koktajlowe obrane ze skórki, albo paprykę i pomidorki na raz.

Brak komentarzy: