wtorek, 19 stycznia 2016

Sałatka z kiełkami rzodkiewki

Z przepisów Babci Michaliny
  1. Składniki:
    1. Pomidory - 5 średnich;
    2. Ogórek sałatkowy - 1 duży;
    3. Kiełki rzodkiewki - 1 opakowanie;
    4. Olej z pestek winogron - 3 łyżki;
    5. Żółtka z jajek - 2 szt;
    6. Musztarda - 1 łyżeczka;
    7. Ocet winny - 1 łyżka;
    8. Pieprz - do smaku;
    9. Sól - do smaku;
    10. Świeże listki bazylii lub natki pietruszki - do dekoracji;
  1. Przygotowanie:
    1. Pomidory obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki.
    2. Umyj ogórek i pokrój w kosteczkę.
    3. Umieść pokrojone pomidory, ogórek i kiełki rzodkiewki w salaterce. Dopraw pieprzem, solą i wymieszaj.

      1. Przygotowanie sosu:
        1. Rozetrzyj żółtka z octem i musztardą. Następnie, cały czas ucierając, dodawaj po odrobinie olej. Gdy masa zgęstnieje dopraw pieprzem i solą. Tą czynność możesz wykonać blenderem na najniższych obrotach!
    4. Polej sałatkę sosem bezpośrednio przed podaniem. Udekoruj świeżymi listkami bazylii lub natką pietruszki.
Życzę smacznego!

Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
Do ucierania sosu stosuj produkty o tej samej temperaturze. Najlepiej pokojowej.

Brak komentarzy: