niedziela, 17 stycznia 2016

Tandoori Masala - mieszanka przypraw

Kuchnia indyjska
Przygotowanie 5 minut.
Świetnie nadaje się do kurczaka!
  1. Składniki:
    1. 2 łyżki mielonej kolendry;
    2. 1,5 łyżeczki mielonego kuminu;
    3. 1 łyżeczka czosnku w proszku;
    4. 1 łyżeczka mielonego imbiru;
    5. 1 łyżeczka mielonych goździków;
    6. 1 łyżeczka mielonego korzenia macy*;
    7. 1 łyżeczka mielonej kozieradki;
    8. 1 łyżeczka mielonego cynamonu;
    9. 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu;
    10. 1 łyżeczka mielonego kardamonu;
    11. ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej;
  1. Przygotowanie:
    1. Połącz wszystkie składniki i dobrze wymieszaj. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
Życzę smacznego!

Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
  * Maca (Lepidium meyenii) jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów, gdzie rośnie na wysokości od około 3500 m w skalistych glebach i ekstremalnych warunkach klimatycznych. Maca wypuszcza liście i korzeń przypominający rzodkiew.
  1. Ten właśnie korzeń jest ceniony ze względu na bogactwo:
    1. węglowodanów (ok. 60%);
    2. białka (ok. 10%);
    3. błonnika (8,5%);
    4. niemalże wszystkich z niezbędnych aminokwasów;
    5. kwasów tłuszczowych nasyconych (40%);
    6. kwasów tłuszczowych nienasyconych (55%);
    7. witamin: np. B1 (1 mg/100g), B2 (76mg/100g), C (3 mg/100 g), B3 (35 mg/100 g);
    8. Minerałów:
      1. — Miedź - 5 mg/100 g;
      2. — Cynk - 12 mg/100 g;
      3. — Mangan - 8 mg/100 g;
      4. — Żelazo - 25 mg/100 g;
      5. — Selen - 20mg/100g;
      6. — Bor - 5 mg/100 g;
  2. Okrojony tu skład chemiczny macy zaczerpnąłem z artykułu Pawła Lisieckiego ze strony Naturalna Medycyna.
Jak już wiemy jadalną częścią macy jest jej korzeń, który ze względu na swoje wartości odżywcze ma szerokie zastosowanie w kuchniach świata. Świeżą macę można ugotować i spożywać jako zastępnik ziemniaków, ale po obróbce termicznej, ususzeniu i starciu, otrzymuje się proszek, który można dodawać do wielu potraw i kompozycji przyprawowych.

Najkorzystniej dla naszego organizmu jest spożywanie macy w postaci sproszkowanej na surowo dodając ją do potraw, które nie wymagają obróbki termicznej. Warto więc po trochu, ale często wzbogacać w nią jogurty, koktajle, mleko, soki owocowe lub warzywne, desery przygotowywane i spożywane na zimno etc.

Brak komentarzy: