niedziela, 17 stycznia 2016

Paneer Tikka Masala - gulasz serowy

Kuchnia indyjska
Przygotowanie 80 minut.
Dla 2 osób.
Paneer - ser, tikka - kawałek, masala - przyprawa.
  1. Składniki dla paneer tikka:
    1. Paneer (twaróg), pokrojony w 2,5 cm kostkę - 20 dag;
    2. Pasta Ginger-Garlic - 1 łyżeczka;
    3. Jogurt grecki- ¼ szklanki;
    4. Tandoori Masala - opcjonalnie (½ łyżeczki);
    5. Kumin - ½ łyżeczki;
    6. Kolendra - ½ łyżeczki;
    7. Chili czerwona w proszku - 1 łyżeczka;
    8. Kasuri Methi (suszone liście kozieradki) - ½ łyżeczki;
    9. Chat Masala - ½ łyżeczki;
    10. Sok z cytryny - 1 łyżeczka;
    11. Oliwa z oliwek - 2 łyżki;
    12. Sól - do smaku;
  1. Składniki na sos:
    1. Kardamon, czarny - 1 szt;
    2. Kolendra, całe nasiona - 1 łyżka;
    3. Cynamon w kawałku - 2,5 cm;
    4. Czerwona papryczka chili, suszona (Dry Red Kashmiri Chili) - 1 szt;
    5. Orzechy nerkowca - 8÷10 szt;
    6. Cebula, drobno posiekana - 2 duże;
    7. Pomidory, drobno posiekane - 2 małe;
    8. Czerwona chili w proszku - ½ łyżeczki;
    9. Kurkuma - ¼ łyżeczki;
    10. Garam Masala - ½ łyżeczki;
    11. Liście kozieradki, suszone i pokruszone (Kasuri Methi) - ½ łyżeczki;
    12. Czerwony barwnik spożywczy - opcjonalnie;
    13. Fresh Cream (śmietanka kremowa)- ¼ szklanki;
    14. Olej lub masło - 1,5 łyżki;
    15. Sól - do smaku;
    16. Woda - 1 szklanka;
    17. Świeża kolendra, drobno posiekana - 2 łyżki;
  1. Przygotowanie paneer tikka:
    1. W pierwszej kolejności przygotuj marynatę do tikka (kawałków sera paneer). Aby ją wykonać do jogurtu dodaj pastę ginger-garlic, tandoori masala, sproszkowany kumin lub kminek, kolendrę, czerwoną chili w proszku, suszone liście kozieradki (kasuri methi), chat masalę, sok z cytryny, sól i wszystko dobrze wymieszaj.
    2. Dodaj do marynaty kostki sera (tikka) i delikatnie wymieszaj. Każda kostka ma być dokładnie pokryta marynatą. Przykryj pokrywką lub owiń folią i marynuj w lodówce co najmniej przez godzinę. W celu wzmocnienia smaku marynowanie powinno trwać 4 ÷ 5 godzin.
    3. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż kostki (w tym miejscu patrz na porady poniżej) sera na średnim ogniu. Obracaj, mają uzyskać jasno brązowy kolor. Przenieś usmażony ser na talerz i odstaw.
  1. Przygotowanie sosu:
    1. Olej lub masło (najlepiej klarowane) rozgrzej na patelni lub Kadai (coś w rodzaju głębokiej patelni) na średnim ogniu. Dodaj czarny kardamon, nasiona kolendry, cynamon, paprykę Dry Red Kashmiri Chili, orzechy nerkowca i smaż na dużym ogniu ciągle mieszając przez minutę. Po minucie dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż dalej na średnim ogniu, aż cebula otrzyma jasnobrązowy kolor.
    2. Dodaj, obrane ze skórki, pokrojone pomidory, osól i mieszając smaż przez około 3 ÷ 4 minuty, aż woda z pomidorów wyparuje.
    3. Zmniejsz trochę płomień, dodaj czerwone chili w proszku, kurkumę w proszku oraz mieszankę garam masala, dobrze wymieszać i smaż jeszcze przez minutę. Następnie przełóż wszystko na talerz i ostudź.
    4. Ostudzone składniki umieść w malakserze, dolej ½ szklanki wody i zmiksuj całość na gładką masę.
    5. Przełóż masę do garnka, dolej ½ szklanki wody, wymieszaj i doprowadź na średnim ogniu do wrzenia, następnie dodaj pokruszone liście kozieradki i szczyptę czerwonego barwnika spożywczego, wymieszaj i pogotuj jeszcze przez minutę.
    6. Teraz dodaj przygotowany paneer tikka i gotuj na małym ogniu przez około 3 ÷ 4 minuty.
    7. Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaj i podawaj gorące, udekorowane listkami kolendry
Życzę smacznego!
  1. Porady lub odstępstwa kulinarne:
    1. Najlepiej ser z grillować nad węglem drzewnym przez około 6 ÷ 8 minut do koloru jasnobrązowego ze wszystkich stron.
    2. Można również grillować go w rozgrzanym piekarniku.
    3. Moja przyjaciółka Abhilasha smaży paneer tikka (kostki sera) ponabijane na drewniane patyczki - forma serowych szaszłyków. Po co tak robi? Na koniec smażenia poddaje ser 30 sekundowemu opalaniu nad ogniem (gazem). Twierdzi, że ser wówczas uzyskuje wyrazistszy smak i sprawia wrażenie grilowanego. Jeżeli chcesz przygotować ser zgodnie z wskazówkami Abhilashy pamiętaj, aby namoczyć drewniane patyczki w zimnej wodzie przez około 20 minut (zapobiegnie to przywieraniu sera do drewna).
    4. Abhilasha poleca użycie tofu zamiast pannera. Tofu - twaróg z mleka sojowego.
      Ja nadal zalecam nasz rodzimy twardy, zbity ser biały, który nie będzie rozlatywał się w trakcie smażenia.
    5. Możesz również dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Świeżą czerwoną lub zieloną paprykę, świeże grzyby, pieczarki które z grilluj wraz z serem, czy usmaż. Kombinuj i łam przepis do woli- jak Karol Okrasa.
    6. UWAGA! Nazwa "gulasz serowy" jest wymyślona przeze mnie.

Brak komentarzy: