- Składniki dla paneer tikka:
- Paneer (twaróg), pokrojony w 2,5 cm kostkę - 20 dag;
- Pasta Ginger-Garlic - 1 łyżeczka;
- Jogurt grecki- ¼ szklanki;
- Tandoori Masala - opcjonalnie (½ łyżeczki);
- Kumin - ½ łyżeczki;
- Kolendra - ½ łyżeczki;
- Chili czerwona w proszku - 1 łyżeczka;
- Kasuri Methi (suszone liście kozieradki) - ½ łyżeczki;
- Chat Masala - ½ łyżeczki;
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka;
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki;
- Sól - do smaku;
- Składniki na sos:
- Kardamon, czarny - 1 szt;
- Kolendra, całe nasiona - 1 łyżka;
- Cynamon w kawałku - 2,5 cm;
- Czerwona papryczka chili, suszona (Dry Red Kashmiri Chili) - 1 szt;
- Orzechy nerkowca - 8÷10 szt;
- Cebula, drobno posiekana - 2 duże;
- Pomidory, drobno posiekane - 2 małe;
- Czerwona chili w proszku - ½ łyżeczki;
- Kurkuma - ¼ łyżeczki;
- Garam Masala - ½ łyżeczki;
- Liście kozieradki, suszone i pokruszone (Kasuri Methi) - ½ łyżeczki;
- Czerwony barwnik spożywczy - opcjonalnie;
- Fresh Cream (śmietanka kremowa)- ¼ szklanki;
- Olej lub masło - 1,5 łyżki;
- Sól - do smaku;
- Woda - 1 szklanka;
- Świeża kolendra, drobno posiekana - 2 łyżki;
|
|
- Przygotowanie paneer tikka:
- W pierwszej kolejności przygotuj marynatę do tikka (kawałków sera paneer). Aby ją wykonać do jogurtu dodaj pastę ginger-garlic, tandoori masala, sproszkowany kumin lub kminek, kolendrę, czerwoną chili w proszku, suszone liście kozieradki (kasuri methi), chat masalę, sok z cytryny, sól i wszystko dobrze wymieszaj.
- Dodaj do marynaty kostki sera (tikka) i delikatnie wymieszaj. Każda kostka ma być dokładnie pokryta marynatą. Przykryj pokrywką lub owiń folią i marynuj w lodówce co najmniej przez godzinę. W celu wzmocnienia smaku marynowanie powinno trwać 4 ÷ 5 godzin.
- Rozgrzej oliwę na patelni i smaż kostki (w tym miejscu patrz na porady poniżej) sera na średnim ogniu. Obracaj, mają uzyskać jasno brązowy kolor. Przenieś usmażony ser na talerz i odstaw.
- Przygotowanie sosu:
- Olej lub masło (najlepiej klarowane) rozgrzej na patelni lub Kadai (coś w rodzaju głębokiej patelni) na średnim ogniu. Dodaj czarny kardamon, nasiona kolendry, cynamon, paprykę Dry Red Kashmiri Chili, orzechy nerkowca i smaż na dużym ogniu ciągle mieszając przez minutę. Po minucie dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż dalej na średnim ogniu, aż cebula otrzyma jasnobrązowy kolor.
- Dodaj, obrane ze skórki, pokrojone pomidory, osól i mieszając smaż przez około 3 ÷ 4 minuty, aż woda z pomidorów wyparuje.
- Zmniejsz trochę płomień, dodaj czerwone chili w proszku, kurkumę w proszku oraz mieszankę garam masala, dobrze wymieszać i smaż jeszcze przez minutę. Następnie przełóż wszystko na talerz i ostudź.
- Ostudzone składniki umieść w malakserze, dolej ½ szklanki wody i zmiksuj całość na gładką masę.
- Przełóż masę do garnka, dolej ½ szklanki wody, wymieszaj i doprowadź na średnim ogniu do wrzenia, następnie dodaj pokruszone liście kozieradki i szczyptę czerwonego barwnika spożywczego, wymieszaj i pogotuj jeszcze przez minutę.
- Teraz dodaj przygotowany paneer tikka i gotuj na małym ogniu przez około 3 ÷ 4 minuty.
- Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaj i podawaj gorące, udekorowane listkami kolendry
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz