niedziela, 30 października 2016

Timballo ziemniaczane z provolone i kiełbasą

Kuchnia włoska
Ziemniaki, jajka, pikantna kiełbasa i ser provolone połączone w jedna całość w trakcie zapiekania w piekarniku - czyli po polsku zapiekanka ziemniaczana z provolone i kiełbasą.
  1. Składniki:
    1. Ziemniaki  —  60 dag;
    2. Ser provolone *, plasterki  —  20 dag;
    3. Kiełbasa pikantna  —  10 dag;
    4. Jajka na twardo  —  2 szt;
    5. Jajko  —  1 szt;
    6. Pietruszka  —  1 pęczek;
    7. Tarty ser  —  4 dag;
    8. Masło  —  3 dag;
    9. Bułka tarta  —  opcjonalnie;
    10. Sól, pieprz  —  do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Umyj dobrze ziemniaki, umieścić je w garnku, zalej zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotuj przez 40 ÷ 45 minut. Po ugotowaniu odcedź, ściągnij skórkę i gdy są jeszcze gorące utłucz na miazgę. Dodaj do ziemniaków surowe jajko, połowę tartego sera, garść posiekanej pietruszki, sól i pieprz do smaku – dobrze wymieszaj drewnianą łyżką.
    2. Podziel ciasto ziemniaczane na trzy części.
      Weź porcelanową formę do pieczenia, wysmaruj dno i ścianki masłem a następnie obsyp bułką tartą tak aby przywarła do dna i ścianek. Wyłóż dno formy jedną częścią ciasta ziemniaczanego (rozklep go na płasko), następnie ułóż na nim połowę provolone, kiełbasy i jajka. Następną porcję ciasta rozklep i przykryj ułożone produkty a na niej poukładaj pozostałe: provalone, kiełbasę i jajka, które przykryj trzecią częścią rozklepanego ciasta ziemniaczanego. Wierzch timballo posyp resztą sera i płatkami masła (zmarznięte masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach).
    3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C i piec w nim timballo przez ok. 30 min. Timballo ziemniaczane z provolone i kiełbasą podawaj gorące.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Timballo to włoskie danie składające się z pieczonego makaronu , ryżu lub ziemniaków , zwykle z jednym lub większą liczbą innych składników ser, mięso, ryby, warzywa, owoce etc.
    2. * Ser provolone jest produkowany we Włoszech w Lombardii. Pochodzi z Kampanii, należy do serów robionych z ciągniętego twarogu. Początkowo Provolone produkowany był z mleka bawolic, a podobne do niego sery Provolo i Provahira ciągle jeszcze we Włoszech się robi z takiego mleka. Nikt nie wie dokładnie, gdzie i jak powstał ten ser, lecz z pewnością należy do najstarszych serów znanych przez Rzymian. Ser chroniony DOC od 1982 roku.
      To tradycyjny, mleczarniany, elastyczny ser twarogowy o jednorodnym miąższu. Cienka, twarda skórka ma kolor złoto-żółty i lekki połysk. Czasami skórka bywa też pokryta woskiem. Dostępny jest w różnych kształtach. Młody ser jest miękki i łagodny. W miarę dojrzewania nabiera ostrzejszego smaku. Często bywa lekko podwędzany.
    3. Są tacy, którzy provolone przyrównują do polskiego oscypka, więc można pokusić się i go nim zastąpić.

Brak komentarzy: