- Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj dokładnie pod bieżącą wodą za pomocą miękkiej szczoteczki i gotuj w lekko osolonej wodzie.
- W między czasie, w rondelku, na małym ogniu roztop masło (masło ma być tylko bardzo gorące), dodaj do niego zgnieciony czosnek i liście szałwii - od czasu do czasu mieszaj. Po kilku minutach zdejmij rondelek z ognia i oddziel od masła, za pomocą drobniutkiego sitka, wiórki czosnku i listki szałwii.
- Ugotowane ziemniaki odcedź, odparuj, obierz ze skórki i umieść w odpowiedniej wielkości naczyniu do pieczenia. Polej je obficie aromatycznym masłem i na każdym połóż plasterek sera. Do masła możesz użyć pędzelka, gdyż chodzi o to, aby cała powierzchnia ziemniaka była skąpana w maśle.
- Następnie, na kilka minut umieść całość w bardzo gorącym piekarniku. Ser ma nabrać pięknego złotego koloru.
- Podawaj gorące, lekko oprószone pieprzem, przybrane kawałkami gałązek rozmarynu.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Ziemniaki te są pyszne same w sobie, ale wyśmienicie smakują w połączeniu z kotletem mięsnym, rybą panierowaną itd.
Osobiście lubię je z marchewką zasmażaną, szpinakiem i jajkiem sadzonym wraz ze szklaneczką kefiru lub jogurtu (tzw. bukiet z jarzyn).
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz