poniedziałek, 31 października 2016

Aromatyczne ziemniaki zapiekane z ementalerem

Kuchnia włoska
Przygotowanie 35 minut.
Jeśli chcesz urozmaicić swój obiad, spróbuj zastosować do niego te proste w wykonaniu aromatyczne ziemniaki.
  1. Składniki na 5 porcji:
    1. Ziemniaki  —  1 kg;
    2. Masło  —  4 dag;
    3. Ser ementaler  —  10 plastrów;
    4. Rozmaryn  —  1 gałązka;
    5. Szałwia  —  2 listki;
    6. Czosnek  —  1 ÷ 2 ząbki;
    7. Sól, pieprz  —  do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Ziemniaki umyj dokładnie pod bieżącą wodą za pomocą miękkiej szczoteczki i gotuj w lekko osolonej wodzie.
    2. W między czasie, w rondelku, na małym ogniu roztop masło (masło ma być tylko bardzo gorące), dodaj do niego zgnieciony czosnek i liście szałwii - od czasu do czasu mieszaj. Po kilku minutach zdejmij rondelek z ognia i oddziel od masła, za pomocą drobniutkiego sitka, wiórki czosnku i listki szałwii.
    3. Ugotowane ziemniaki odcedź, odparuj, obierz ze skórki i umieść w odpowiedniej wielkości naczyniu do pieczenia. Polej je obficie aromatycznym masłem i na każdym połóż plasterek sera. Do masła możesz użyć pędzelka, gdyż chodzi o to, aby cała powierzchnia ziemniaka była skąpana w maśle.
    4. Następnie, na kilka minut umieść całość w bardzo gorącym piekarniku. Ser ma nabrać pięknego złotego koloru.
    5. Podawaj gorące, lekko oprószone pieprzem, przybrane kawałkami gałązek rozmarynu.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Ziemniaki te są pyszne same w sobie, ale wyśmienicie smakują w połączeniu z kotletem mięsnym, rybą panierowaną itd.
      Osobiście lubię je z marchewką zasmażaną, szpinakiem i jajkiem sadzonym wraz ze szklaneczką kefiru lub jogurtu (tzw. bukiet z jarzyn).

Brak komentarzy: