- Przygotowanie:
- Umyj ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i trochę ostudź (mają być ciepłe).
- W trakcie gotowania ziemniaków zamocz chleb w mleku.
- W rondelku, na małym ogniu roztop 15 dag masła.
- Ziemniaki obierz ze skórki i przepuść przez praskę do odpowiedniej wielkości miski.
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
- Dodaj do ziemniaków żółtka, roztopione masło, chleb (odciśnięty z mleka), trochę startej gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku oraz ubitą pianę z białek. Wymieszaj, lekko zagniatając składniki na jednolitą masę. [zobacz foto]
- Namaścić ściereczkę 50 g masła i podsyp bułką tartą. [zobacz foto]
- Uformuj z ciasta cylindryczny kształt, zawiń w ściereczkę i zwiąż sznurkiem tak, jak wiąże się szynkę. [zobacz foto]
- Umieść rolkę w lekko osolonej, wrzącej wodzie i gotuj na małym ogniu przez 2 godz.;
- Pod koniec gotowania ciasta roztop pozostałe masło, dodaj do niego listki szałwii, parmezan, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgrzewaj przez kilka minut mieszając. Pozostaw trochę sera na posypkę.
- Po 2 h wyjmij rolkę z wody, odwiń ze ściereczki, pokrój na plastry, ułóż na talerzach, polej aromatycznym masłem i posyp resztą startego parmezanu.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- * Chleb można zastąpić bułkami
- Ściereczka i sznurek muszą być czyste, naturalnie białe i odporne na długotrwałe działanie wysokiej temperatury, więc myślę, że len będzie tu najbardziej odpowiedni.
Przepis pozyskany ze strony SALEPEPE.IT
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz