wtorek, 1 listopada 2016

Ziemniaki w serwetce

Kuchnia włoska
Dziś z oryginalnej kuchni włoskiej proponuję Patate in tovagliolo - ziemniaki w serwetce, o których z przymrużeniem oka można powiedzieć, że są to czeskie knedliki, lecz zamiast mąki krupczatki zastosowano ziemniaki. Polecam te ziemniaki solo lub np. z gulaszem mięsnym itd.
  1. Składniki na 8 porcji:
    1. Ziemniaki  —  3 kg;
    2. Chleb *  —  4 kromki;
    3. Jajka  —  6 szt. ;
    4. Masło  —  30 dag;
    5. Ser parmezan, utarty  —  10 dag;
    6. Mleko  —  1 szklanka;
    7. Bułka tarta  —  1 garść;
    8. Szałwia  —  1 pęczek;
    9. Gałka muszkatołowa  —  opcjonalnie;
    10. Sól, pieprz  —  do smaku;
    11. Ściereczka lniana;
    12. Sznurek lniany;
  1. Przygotowanie:
    1. Umyj ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i trochę ostudź (mają być ciepłe).
    2. W trakcie gotowania ziemniaków zamocz chleb w mleku.
    3. W rondelku, na małym ogniu roztop 15 dag masła.
    4. Ziemniaki obierz ze skórki i przepuść przez praskę do odpowiedniej wielkości miski.
    5. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
    6. Dodaj do ziemniaków żółtka, roztopione masło, chleb (odciśnięty z mleka), trochę startej gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku oraz ubitą pianę z białek. Wymieszaj, lekko zagniatając składniki na jednolitą masę. [zobacz foto]
    7. Namaścić ściereczkę 50 g masła i podsyp bułką tartą. [zobacz foto]
    8. Uformuj z ciasta cylindryczny kształt, zawiń w ściereczkę i zwiąż sznurkiem tak, jak wiąże się szynkę. [zobacz foto]
    9. Umieść rolkę w lekko osolonej, wrzącej wodzie i gotuj na małym ogniu przez 2 godz.;
    10. Pod koniec gotowania ciasta roztop pozostałe masło, dodaj do niego listki szałwii, parmezan, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgrzewaj przez kilka minut mieszając. Pozostaw trochę sera na posypkę.
    11. Po 2 h wyjmij rolkę z wody, odwiń ze ściereczki, pokrój na plastry, ułóż na talerzach, polej aromatycznym masłem i posyp resztą startego parmezanu.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. * Chleb można zastąpić bułkami
    2. Ściereczka i sznurek muszą być czyste, naturalnie białe i odporne na długotrwałe działanie wysokiej temperatury, więc myślę, że len będzie tu najbardziej odpowiedni.


    3. Przepis pozyskany ze strony SALEPEPE.IT

Brak komentarzy: