środa, 2 listopada 2016

Sałatka ziemniaczana z miętowym pesto

Kuchnia włoska
Dziś polecam sałatkę ziemniaczaną, łatwą do przygotowania, lekką i smaczną, która łączy w sobie delikatny smak różowych krewetek z bardzo zdecydowanym miętowym Pesto.
  1. Składniki na 3 porcje sałatki:
    1. Ziemniaki  —  2 szt.;
    2. Różowe krewetki  —  25 dag;
    3. Fasolka zielona (fasolka szparagowa)  —  20 dag;
    4. Masło  —  opcjonalnie (do smażenia krewetek);
    5. Sól, pieprz  —  do smaku;


  1. Składniki na miętowe pesto:
    1. Oliwa z oliwek  —  55 g;
    2. Migdały  —  35 g;
    3. Mięta, świeża  —  25 g;
    4. Czosnek  —  1 ząbek;
    5. ½ cytryny, najlepiej limonki;
    6. Sól, pieprz  —  do smaku;
  1. Przygotowanie sałatki:
    1. Ziemniaki umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie, obierz ze skórki i pozostaw do ostygnięcia.
    2. W trakcie gotowania ziemniaków ugotuj fasolkę w lekko osolonej wodzie. Gotuj ją na małym ogniu przez około 15 min (ma być al dente). Odcedź na durszlaku, przelej zimną wodą i potnij na 2 cm kawałki.
    3. Krewetki przesmaż na maśle przez około 4 ÷ 6 minut a następnie usuń z nich nie jadalne części.
    4. Ziemniaki pokrój w kostkę i umieść je w odpowiedniej wielkości miseczce, dodaj do nich fasolkę i krewetki. Wszystko wymieszaj doprawiając (jeżeli jest wymagane) do smaku solą i pieprzem.
  1. Przygotowanie miętowego pesto:
    1. Zmiksuj miętę, czosnek, migdały, startą skórkę z cytryny i oliwę z oliwek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pozostaw w chłodnym miejscu.
  2. Sałatkę podajesz wraz z miętowym pesto.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Do sałatki z miętowym pesto wyśmienicie pasuje białe włoskie wino Colli di Luni Vermentino.


    2. Przepis pozyskany ze strony SALEPEPE.IT

Brak komentarzy: