- Przygotowanie sałatki:
- Ziemniaki umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie, obierz ze skórki i pozostaw do ostygnięcia.
- W trakcie gotowania ziemniaków ugotuj fasolkę w lekko osolonej wodzie. Gotuj ją na małym ogniu przez około 15 min (ma być al dente). Odcedź na durszlaku, przelej zimną wodą i potnij na 2 cm kawałki.
- Krewetki przesmaż na maśle przez około 4 ÷ 6 minut a następnie usuń z nich nie jadalne części.
- Ziemniaki pokrój w kostkę i umieść je w odpowiedniej wielkości miseczce, dodaj do nich fasolkę i krewetki. Wszystko wymieszaj doprawiając (jeżeli jest wymagane) do smaku solą i pieprzem.
- Przygotowanie miętowego pesto:
- Zmiksuj miętę, czosnek, migdały, startą skórkę z cytryny i oliwę z oliwek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pozostaw w chłodnym miejscu.
- Sałatkę podajesz wraz z miętowym pesto.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Do sałatki z miętowym pesto wyśmienicie pasuje białe włoskie wino Colli di Luni Vermentino.
Przepis pozyskany ze strony SALEPEPE.IT
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz