czwartek, 3 listopada 2016

Ziemniaki z kapustą

Z przepisów Babci Michaliny
Dziś polecam jednogarnkową sycącą potrawę, która na pewno spełni Twoje oczekiwania.
  1. Składniki na 2 porcje:
    1. Ziemniaki, mączyste  —  250 g;
    2. Kiełbaski debreczyńskie  —  75 g;
    3. Kiszona kapusta  —  175 g;
    4. Cebula  —  ½ szt;
    5. Bulion *  —  0,5 l;
    6. Czerwona papryka  —  ½ szt;
    7. Ananas  —  2 krążki;
    8. Śmietana, kwaśna  —  60 ml;
    9. Papryka ostra mielona  —  opcjonalnie;
    10. Pieprz cayenne  —  opcjonalnie;
    11. Olej  —  do smażenia;
  1. Przygotowanie:
    1. Ziemniaki obierz i umyj. Cebulę obierz. Paprykę umyj i oczyść z pestek. Kapustę kiszoną rozluźnij widelcami.
    2. Wszystkie przygotowane warzywa i ananas pokrój w kostkę a kiełbaski w plasterki.
    3. W odpowiedniej wielkości rondelku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz plasterki kiełbasy. Następnie podlej je bulionem i wszystko zagotuj.
    4. Po zagotowaniu dodaj resztę przygotowanych składników (ziemniaki, paprykę, kapustę, ananas) ostrożnie wymieszaj i gotuj całość przez około 20 min.
    5. Pod koniec gotowania dopraw całość papryką i pieprzem cayenne.
    6. Ułóż potrawę na talerzach i podawaj gorącą przybraną kleksem śmietany.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Do ziemniaków z kapustą możesz podać w osobnym naczyniu (sosjerce) przygotowany wcześniej dip ananasowy.
    2. * W składnikach nie podaję soli, gdyż użyłem lekko osolonego bulionu.
    3. Jeżeli użyjesz mączystych ziemniaków (Odmiany: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw) danie stanie się zawiesiste, bo takie ma być.
    4. Zamiast ananasa możesz zastosować jabłko, gruszkę, brzoskwinię etc. Przy większej ilości owoców otrzymasz smak bardziej słodko-kwaśny. Eksperymentuj

Brak komentarzy: