- Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i umyj. Cebulę obierz. Paprykę umyj i oczyść z pestek. Kapustę kiszoną rozluźnij widelcami.
- Wszystkie przygotowane warzywa i ananas pokrój w kostkę a kiełbaski w plasterki.
- W odpowiedniej wielkości rondelku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz plasterki kiełbasy. Następnie podlej je bulionem i wszystko zagotuj.
- Po zagotowaniu dodaj resztę przygotowanych składników (ziemniaki, paprykę, kapustę, ananas) ostrożnie wymieszaj i gotuj całość przez około 20 min.
- Pod koniec gotowania dopraw całość papryką i pieprzem cayenne.
- Ułóż potrawę na talerzach i podawaj gorącą przybraną kleksem śmietany.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Do ziemniaków z kapustą możesz podać w osobnym naczyniu (sosjerce) przygotowany wcześniej dip ananasowy.
- * W składnikach nie podaję soli, gdyż użyłem lekko osolonego bulionu.
- Jeżeli użyjesz mączystych ziemniaków (Odmiany: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw) danie stanie się zawiesiste, bo takie ma być.
- Zamiast ananasa możesz zastosować jabłko, gruszkę, brzoskwinię etc. Przy większej ilości owoców otrzymasz smak bardziej słodko-kwaśny. Eksperymentuj
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz