niedziela, 30 października 2016

Chrupiące pieczone ziemniaki z rozmarynem

Kuchnia włoska
Croccanti patate al forno con rosmarino - włoska nazwa potrawy
Zobacz, jak przygotować pieczone ziemniaki, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.


  1. Składniki:
    1. Ziemniaki  —  1 kg;
    2. Czosnek  —  3 zabki;
    3. Rozmaryn  —  3 gałązki;
    4. Oliwa z oliwek, exteavergine  —  1,5 szklanki;
    5. Sól, pieprz  —  do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój na kawałki lub plasterki. Dobrze wypłucz pod zimną, bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami.
    2. Wylej połowę oliwy na dno blachy do pieczenia, dodaj wysuszone ziemniaki, sól, pieprz, posiekane ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Następnie polej wszystko pozostałym olejem i wymieszaj całość drewnianą łyżką, aby dobrze rozprowadzić olej na wszystkich stronach kawałków ziemniaka.
    3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 °C i piec 30 ÷ 35 min w zależności od wielkości kawałków ziemniaka – kilka razy poobracaj. Gdy staną się złociste i chrupiące usuń je z piekarnika, dopraw solą, jeśli to konieczne i spożywaj gorące – przestudzone zmiękną.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Rozmaryn od wielu wieków uprawiany ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych. Wykorzystywany jest jako przyprawa oraz w lecznictwie. Wodny lub alkoholowy wyciąg z rozmarynu i tymianku używany był jako środek odmładzający i odświeżający cerę.

Brak komentarzy: