- Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój na kawałki lub plasterki. Dobrze wypłucz pod zimną, bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami.
- Wylej połowę oliwy na dno blachy do pieczenia, dodaj wysuszone ziemniaki, sól, pieprz, posiekane ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Następnie polej wszystko pozostałym olejem i wymieszaj całość drewnianą łyżką, aby dobrze rozprowadzić olej na wszystkich stronach kawałków ziemniaka.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 °C i piec 30 ÷ 35 min w zależności od wielkości kawałków ziemniaka – kilka razy poobracaj. Gdy staną się złociste i chrupiące usuń je z piekarnika, dopraw solą, jeśli to konieczne i spożywaj gorące – przestudzone zmiękną.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Rozmaryn od wielu wieków uprawiany ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych. Wykorzystywany jest jako przyprawa oraz w lecznictwie. Wodny lub alkoholowy wyciąg z rozmarynu i tymianku używany był jako środek odmładzający i odświeżający cerę.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz