- Składniki na 4 porcje:
- Ziemniaki — 30 dag;
- Kapusta kiszona — 50 dag;
- Boczek, pokrojony w kostkę — 5 dag;
- Boczek, plastry — 5 dag;
- Mąka — 10 dag + 1 łyżka;
- Masło — 5 dag + 1 łyżka;
- Żółtko z jajka — 1 szt;
- Cebula, pokrojona w kosteczkę — 10 dag;
- Czosnek, przeciśnięty przez praskę — 2 ząbki;
- Szczypiorek — 1 pęczek;
- Gałka muszkatołowa, starta — 1 szczypta;
- Liść laurowy — 1 szt;
- Kminek — ½ łyżki;
- Jagody jałowca — 3 szt;
- Pieprz — 5 ziaren;
- Sól — opcjonalnie;
- Olej — do smażenia;
|
|
- Przygotowanie:
- Zagotuj w garnku wodę, dodaj do niej kapustę kiszoną *, pokrojony w kostkę boczek, jagody jałowca, ziarna pieprzu, kminek, liść laurowy i sól do smaku. Wszystko gotujesz na małym ogniu około 1 ½ godz, do odparowania płynu.
Pod koniec gotowania kapusty robisz zasmażkę: roztop na podgrzanej patelni 5 dag masła i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek (czosnek zawsze dodawaj w połowie smażenia cebuli), następnie wsyp 1 łyżkę mąki i mieszaj aż mąka osiągnie kolor kremowy. Mieszając kapustę dodaj do niej zasmażkę i gotuj całość jeszcze przez 10 minut.
- Obrane i umyte ziemniaki gotuj w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut. Następnie odcedź z wody, odparuj i przestudź. Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę do miski, dodaj żółtko, jedną łyżkę rozpuszczonego, przestudzonego masła, 10 dag maki, szczyptę gałki muszkatołowej, soli do smaku i poprzez ugniatanie połącz wszystkie składniki.
Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą wykrawaczy do ciastek wytnij okrągłe placuszki o średnicy ok. 8 cm (ścinki zagnieć ponownie, rozwałkuj i wytnij dalsze placuszki itd.). Placki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażone odsączaj z tłuszczu w ręcznikach papierowych.
- Na każdy placek połóż ½ plastra boczku, trochę kapusty, zwiń na pół i zwiąż szczypiorkiem (zamiast szczypiorku możesz użyć wykałaczek). W tym momencie twoje placki ziemniaczane z kapustą i boczkiem są gotowe do podania.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- * Alternatywnie, zamiast kapusty kiszonej możesz użyć białej kapusty, lecz wówczas gotujesz wszystko 20 ÷ 30 min.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz