niedziela, 30 października 2016

Placki ziemniaczane z kapustą i boczkiem

Kuchnia włoska
Frittelle di patate con crauti e speck - Naleśniki ziemniaczane z kapustą i boczkiem (w doslownym tłumaczeniu)
Przygotowanie 160 minut.
Bogata przekąska ze smacznych placków ziemniaczanych z kapustą i boczkiem.
  1. Składniki na 4 porcje:
    1. Ziemniaki  —  30 dag;
    2. Kapusta kiszona  —  50 dag;
    3. Boczek, pokrojony w kostkę  —  5 dag;
    4. Boczek, plastry  —  5 dag;
    5. Mąka  —  10 dag + 1 łyżka;
    6. Masło  —  5 dag + 1 łyżka;
    7. Żółtko z jajka  —  1 szt;
    8. Cebula, pokrojona w kosteczkę  —  10 dag;
    9. Czosnek, przeciśnięty przez praskę  —  2 ząbki;
    10. Szczypiorek  —  1 pęczek;
    11. Gałka muszkatołowa, starta  —  1 szczypta;
    12. Liść laurowy  —  1 szt;
    13. Kminek  —  ½ łyżki;
    14. Jagody jałowca  —  3 szt;
    15. Pieprz  —  5 ziaren;
    16. Sól  —  opcjonalnie;
    17. Olej  —  do smażenia;
  1. Przygotowanie:
    1. Zagotuj w garnku wodę, dodaj do niej kapustę kiszoną *, pokrojony w kostkę boczek, jagody jałowca, ziarna pieprzu, kminek, liść laurowy i sól do smaku. Wszystko gotujesz na małym ogniu około 1 ½ godz, do odparowania płynu.
      Pod koniec gotowania kapusty robisz zasmażkę: roztop na podgrzanej patelni 5 dag masła i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek (czosnek zawsze dodawaj w połowie smażenia cebuli), następnie wsyp 1 łyżkę mąki i mieszaj aż mąka osiągnie kolor kremowy. Mieszając kapustę dodaj do niej zasmażkę i gotuj całość jeszcze przez 10 minut.
    2. Obrane i umyte ziemniaki gotuj w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut. Następnie odcedź z wody, odparuj i przestudź. Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę do miski, dodaj żółtko, jedną łyżkę rozpuszczonego, przestudzonego masła, 10 dag maki, szczyptę gałki muszkatołowej, soli do smaku i poprzez ugniatanie połącz wszystkie składniki.
      Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą wykrawaczy do ciastek wytnij okrągłe placuszki o średnicy ok. 8 cm (ścinki zagnieć ponownie, rozwałkuj i wytnij dalsze placuszki itd.).
      Placki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażone odsączaj z tłuszczu w ręcznikach papierowych.
    3. Na każdy placek połóż ½ plastra boczku, trochę kapusty, zwiń na pół i zwiąż szczypiorkiem (zamiast szczypiorku możesz użyć wykałaczek). W tym momencie twoje placki ziemniaczane z kapustą i boczkiem są gotowe do podania.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. * Alternatywnie, zamiast kapusty kiszonej możesz użyć białej kapusty, lecz wówczas gotujesz wszystko 20 ÷ 30 min.

Brak komentarzy: